Beleggen tijdens een crisis, waarom zou je dat doen?

Jeroen Geuens

12/05/2020

Eerder dit jaar vielen de beurskoersen wereldwijd in elkaar door de coronamaatregelen. Het aantal beleggers nam echter alleen maar toe: elke dag registreerden tot duizenden nieuwe klanten zich bij verschillende brokers. Waarom is beleggen nu zo populair?

De online broker Degiro registreerde in januari en februari 51.000 nieuwe rekeningen. In maart kwamen er nog eens 86.000 rekeningen bij. Degiro had op 31 maart iets minder dan 555.000 klanten; in dezelfde periode vorige jaar waren dat er ‘maar’ 386.000. In het eerste kwartaal van 2020 alleen al kwamen er 137.000 nieuwe beleggers bij.

Al die beleggers voerden iets meer dan 10,8 miljoen transacties uit in januari, februari en maart. Dat is bijna 2,5 keer zoveel als in dezelfde periode vorig jaar.

Volgens geldnerds.nl verwelkomden andere brokers sinds midden maart ook een hoop nieuwe beleggers. Binckbank opende bijvoorbeeld honderden rekeningen per dag, twee tot vijf keer zo veel als anders. Ook Lynx en Tradersonly ontvingen nieuwe klanten.

Waarom zou je beginnen beleggen in een crisis?

Wanneer een koers keldert en een aandeel nog een fractie kost van wat het daarvoor waard was, kun je meer aandelen kopen met hetzelfde geld. Hoe meer aandelen, hoe groter je portefeuille en hoe meer die waard is wanneer het weer goed gaat. De AEX — Amsterdam Exchange indeX — verloor bijvoorbeeld 25%. Een hogere korting krijg je zelden.

De Bel20 ging dan weer van 4.198,31 op 17 februari naar 2.528,77 op 17 maart.

Het kan dus een goed moment zijn om te investeren in gezonde bedrijven die waarschijnlijk sterk uit de crisis komen. Het is logisch dat beleggers verwachten dat de beurswaarde van die bedrijven alleen maar zal stijgen. Instappen bij hoge koersen betekent dat ze nóg moeten stijgen wil je ervan profiteren.

Beleggen in crisistijd is in ieder geval spannend. In april zagen veel beleggers al een stijging en iedere dag is het een nieuwe verrassing.

Is crisisbeleggen echt zo slim?

Uit een enquête en dataonderzoek van Binckbank blijkt dat actieve particuliere Binckbankbeleggers denken dat de markten de coronacrisis snel te boven zullen komen. Ruim 70% denkt dat de beurzen de rest van het jaar zullen stijgen. Daarom is 55% nu actiever dan gemiddeld.

In april kregen die optimistische beleggers gelijk: de beurzen herstelden zich. Alleen: achteraf zijn alle analyses makkelijk. Dan kan iedereen het juiste moment aanwijzen. Als je instapt tijdens een crisis weet je nooit of dit het juiste (diepte)punt is.

Dalende koersen kunnen gevolgd worden door nog verder dalende koersen en herstellende koersen kunnen ook weer dalen. Wanneer de lijn weer omhoog zal blijven gaan weet niemand. Dát het ooit gebeurt is in het verleden wel altijd gebleken.

Beleg op de lange termijn

Snel winst maken zit er met crisisbeleggen dus niet in. Als je de tijd hebt is er wel een goede kans dat je op den duur profiteert van je inleg. Daarom is het voor jongeren zo goed als eender welk moment goed om te beginnen.

Volgens Degiro zijn veel nieuwe beleggers jonger dan veertig. Dan heb je nog wel even. En als je dan ook nog goed spreidt over landen en sectoren en je legt regelmatig in, dan komt het bijna vanzelf goed.

Je hoeft overigens niet direct zelf te beginnen beleggen: je kunt het ook rustig aan doen in actief beheerde fondsen of in ETF’s — fondsen die een bepaalde index volgen. Of je kiest een broker die voor jou belegt aan de hand van een profiel.

Ook ervaren beleggers hebben het druk

Iedereen probeert van de lage koersen te profiteren, liefst zonder hun beleggingsstrategie los te laten. Een goed gespreide portefeuille blijft gewoonlijk de basis, plus aandelen die daarvoor te duur waren.

Ervaren beleggers die geleidelijk blijven inleggen profiteren evengoed: dan koop je de ene maand dure en de andere goedkope aandelen. Zo verklein je het risico dat je op het verkeerde moment begint. En als je elke maand inlegt, weet je zeker dat je ook koopt tegen bodemkoersen.

(Door Jeroen Geuens, 12 mei 2020)