Hoe begin je aan je eigen beleggingsplan?

Jeroen Geuens

26/05/2020

Iedere belegger heeft zijn eigen doel. Als je belegt voor een auto is dat zo goed als hetzelfde als voor een boot of een wereldreis. In die gevallen heb je een specifiek doel. Iets dat je in de toekomst nodig denkt te hebben. Of het is gewoon een wens.

De ene heeft al een vermogen en wil dat dat op z’n minst hetzelfde blijft. Die belegt voor vermogensbehoud. Een andere wil beleggen om de opbrengst uit te kunnen geven, om het rendement te gebruiken voor levensuitgaven. Dan hebben we het over consumptie.

Nog anderen vinden beleggen leuk.

Hoe je belegt hangt van je doel af. Zelfbeleggers hebben andere doelen dan mensen die een adviseur of een vermogensbeheerder inhuren.

In dit stuk geven we beginnende beleggers een paar tips voor hun beleggingsplan.

Denk na voor je begint

Heb je een specifiek doel of wil je gewoon een bedrag voor je pensioen? En welk en hoeveel risico wil je lopen? Kun je er bijvoorbeeld mee om dat je verlies kunt lijden of dat je je inleg kunt verliezen? En hoelang kun je je geld missen?

Als je die antwoorden al hebt kun je zelf aan de slag. Je kunt ook de hulp van een adviseur inroepen en een risicoprofiel samenstellen. Die belegt dan, op basis van dat profiel, in een reeks producten die bij je keuzes passen.

Dat profiel kun je trouwens altijd herbekijken of aanpassen en het is zeker slim om dat om de zoveel tijd te doen. Het kan dat je door de jaren minder risico wil nemen en zo passen je beleggingen zich aan aan je leven. Je kunt altijd advies vragen aan je bank of verzekeraar.

Koop regelmatig in plaats van één keer

(Groot)ouders die voor hun (klein)kinderen sparen, schrijven gewoonlijk om de zoveel tijd een bedrag over. In plaats van dat naar een spaarrekening te doen kun je dat bedrag ook iedere keer beleggen. In aandelen, in fondsen of in een tak 23-levensverzekering.

Net doordat je regelmatig een vast bedrag belegt profiteer je van een gemiddelde koers: je koopt wanneer het goed en slecht gaat. Beleggers die één keer per jaar kopen hangen af van de koers op dat moment.

Op de lange termijn kan beleggen heel wat opleveren. Lange termijn is bijvoorbeeld beginnen wanneer je (klein)kind geboren wordt, of na je eerste loon als je voor je pensioen spaart.

Hoe vergelijk je aanbieders of beleggingsproducten?

Het aanbod is groot. Al je plannen wil vergelijken kun je ze beoordelen op:

  • het aanbod. Kun je zelf in eender wat beleggen of heeft je bank of broker alleen huisaandelen en -fondsen? Some kun je ook in modelportefeuilles beleggen: vooraf samengestelde selecties. Je stelt in ieder geval makkelijk een portefeuille samen die past bij je profiel. Dat helpt je spreiden en het vermindert het risico.
  • hoe flexibel je periodiek kunt beleggen. Kun je bij je broker driemaandelijks beleggen in plaats van maandelijks, en kun je dat zelf aanpassen? Bij de meeste banken kun je je doorlopende opdrachten altijd stoppen of je kunt een keer extra storten ook. Een flexibel beleggingsplan verandert mee met je leven.
  • minimuminleg. Vooral belangrijk als je gaat fondsbeleggen. Bij Binck bijvoorbeeld is je eerste inleg minstens 500 euro. Daarna kun je eender welk bedrag bijstorten. Bij andere rekeningen is het andersom, zoals bij ING’s Focus Plan. Daar is je eerste inleg nul en je maandelijkse storting minstens 25 euro.
  • de kosten voor de rekening. Verschillende beleggers- en fondsenrekeningen in ons overzicht zijn gratis. Andere aanbieders vragen bewaarloon om je beleggingen op hun rekening te zetten.
  • bewaar- of beheerkosten. In- of uitstapkosten zijn vaak laag, als je broker ze al aanrekent. Je betaalt gewoonlijk wel beheerkosten en die kunnen schelen per aanbieder. Vergelijk kosten dus goed, ze kunnen je jaarlijkse rendement bepalen. Denk ook aan de kosten of erelonen die tussenpersonen aanrekenen voor hun advies.
  • (ver)koop- en overstapkosten. Brokers rekenen je een bedrag aan wanneer je je beleggingen (te vroeg) verkoopt of wanneer je ze wil verhuizen naar een rekening bij een andere bank of aanbieder.

(Door Jeroen Geuens, 26 mei 2020. Bron: Wikifin)