Hoeveel zou je sparen of beleggen?

Jeroen Geuens

19/05/2020

Als je gaat beleggen is het slim om een deel van je spaargeld opzij te houden. Voor onverwachte uitgaven of noodgevallen en omdat spreiden slim is.

Hoeveel reserve je best opbouwt is voor iedereen anders. Over het algemeen raden financieel experts een paar maandlonen aan. Hebben Belgen dat en wat vinden ze van sparen?

Hoeveel spaart de Belg?

Uit een onderzoek van Wikifin uit 2017 bleek dat 1/3 van de Belgen niet spaarde of niet kon sparen. Van degenen die dat wel konden spaarden 35- tot 44-jarigen het minst, samen met 65-plussers. De helft van de 65-plussers spaarde niet.

Van de groep 35- tot 44-jarigen spaarde 13% minder dan 50 euro per maand. 23% spaarde tussen 50 en 250 euro, 11% tussen 250 en 750 euro en 5% spaarde meer dan 750 euro. 40% spaarde niet; 8% wist het niet.

Over alle leeftijden zetten Belgen gemiddeld 326,5 euro per maand opzij.

Te weinig reserve

Uit het onderzoek bleek ook dat spaarders dikwijls (vinden dat ze te) weinig of geen reserve hebben. De helft van de ondervraagden wilde in het beste geval meer dan twee maandlonen op zijn spaarrekening. 41% had dat ook. 29% had minder dan één netto-inkomen in zijn noodpot.

Van alle ondervraagden was 44% ontevreden over zijn spaarbedrag en -gedrag. Van de 25- tot 34-jarigen en 35- tot 44-jarigen was dat 60%. Velen hadden te weinig middelen of ze gaven te veel uit. De wil om te sparen zat er wel in.

Is het dan slimmer om te beleggen?

Dat kan. Gemiddeld krijgen beleggers door de jaren meer terug, slechte periodes en crisissen inbegrepen. Ze lopen wel meer risico.

Hoe groot je portefeuille ‘moet’ zijn hangt af van je droomleven en van hoeveel je elke maand kunt inleggen. Je kunt het uitrekenen met de vierprocentregel: kort door de bocht is dat hoeveel je elk jaar uit je portefeuille kunt halen zonder dat die aan waarde verliest.

Stel dat je 100.000 euro per jaar wil om van te leven en je verdient nu elk jaar 30.000 euro. Je denkt nog zo’n 15.000 euro per jaar pensioen te krijgen. Dan neem je 55.000 (je doel min je inkomen) en je deelt dat door 0,04. Je zou in dit voorbeeld 1.375.000 euro in je portefeuille moeten hebben om elk jaar 55.000 te kunnen opnemen.

Tips

Wil je zelf beleggen of laat je liever beleggen? Het is in elk geval slim om brokers en hun kosten te vergelijken. Die kunnen schelen en ze kunnen een grote invloed hebben op je rendement.

Beleg ook alleen met geld dat je (tientallen) jaren kunt missen. Beleggen doe je op lange termijn. Als je je geld relatief snel weer nodig hebt, heeft het bijna geen zin om een beleggersrekening te openen.

Denk na over hoeveel risico je kunt of wilt nemen, of je nu zelf belegt je of laat beleggen. Als je zelf belegt beslis je alles zelf; als je laat beleggen stelt je adviseur een profiel voor je samen en hij belegt volgens dat profiel in (minder) risicovolle producten.

Spreid je beleggingen over producten, regio’s of sectoren. Het is altijd slimmer om je geld te verdelen dan dat je alles aan één bedrijf of product geeft. Als je goed spreidt en er gaat één bedrijf overkop, dan heeft dat weinig of geen gevolgen voor je portefeuillewaarde.

En als je de middelen hebt kun je de ideeën uit dit artikel ook combineren: een paar maandlonen opzij zetten voor noodgevallen, een bedrag sparen voor jezelf en de rest beleggen.

(Door Jeroen Geuens, 19 mei 2020. Bron: Wikifin.)