Wat zijn ETF’s en waarom zijn ze populair?

Jeroen Geuens

25/10/2019

Beginnende beleggers komen binnen een paar minuten het begrip ETF tegen. Een ETF of een tracker is een populair beleggingsinstrument. We leggen uit wat het is en waarom het slim kan zijn om een ETF te kopen.

ETF staat voor Exchange Traded Fund. Dat kun je weer vergeten, want die term zegt weinig of niks. Een ETF is een type beleggingsfonds. Je komt ook de termen indexfonds of (index)tracker tegen. Het betekent altijd hetzelfde.

Wat is een indexfonds?

Het is een beleggingsfonds dat automatisch een beursgraadmeter (een index) volgt. De verhouding aandelen-obligaties in het fonds is dezelfde als die van de beursindex. Het fonds is dus een spiegel van een index, die op zijn beurt een beurs of markt volgt.

Als het goed gaat met de beurs, dan groeit het indexfonds mee. Valt het tegen, dan daalt ook het fonds in waarde.

Hoe koop je een ETF?

Je kunt in honderden indexfondsen beleggen. Dat doe je bij een makelaar of een broker zoals Binck of DeGiro. Je opent er je rekening en je kiest zelf de ETF’s waarin je wil investeren.

Je (ver)koopt ETF’s op de beurs. Je makelaar geeft je indirect toegang via zijn handelsplatform — online of met een programma voor je computer of voor je smartphone of tablet.

ETF’s volgen bijvoorbeeld de Bel 20-index, of de S&P 500 (een index voor Amerikaanse aandelen). Je kunt ook ETF’s kopen die een regio volgen, zoals Azië, of die bijvoorbeeld alleen aandelen uit de technologiesector hebben. Je kunt ook grondstoffen, edelmetalen of vastgoed volgen.

Populair sinds de crisis

Indexfondsen bestaan sinds de jaren 70. Het eerste fonds volgde de S&P 500 en het bestaat nog steeds: het Vanguard S&P 500 Index Fund.

De naam ETF werd voor het eerst in de jaren 90 gebruikt, in Amerika. ETF’s zijn populair in Europa en België sinds het einde van de crisis van 2008.

Wat zijn de voordelen van een ETF of een indexfonds?

Beleggen of investeren in een ETF heeft een paar belangrijke voordelen.

  1. Je spreidt je inleg en risico. Eerst is je inleg direct verspreid over een hoop bedrijven, landen en sectoren. Het risico is laag, of toch lager. Je doet geen gekke dingen en je gokt niet. Je kunt zelf nog extra spreiden door verschillende ETF’s te kopen: één met Europese aandelen bijvoorbeeld, één voor technologie en één voor edelmetalen.
     
  2. Je betaalt weinig. Een indexfonds is een relatief goedkoop product binnen de indexfondsen. Dat komt doordat de samenstelling van een ETF niet constant wordt aangepast, zoals bij een normaal beleggingsfonds. Het rendement op een normaal fonds valt dikwijls tegen door de kosten van de fondsbeheerder. Dat is bijvoorbeeld 1,5% of 2% van je investering per jaar. De kosten van een ETF vallen wel mee: denk aan zo’n 0,5%.
     
  3. Je staat niet voor lastige keuzes. Beleggen met een ETF is makkelijk: met één klik investeer je in honderden of duizenden bedrijven zonder dat je afhangt van een specialist en zonder dat je je zorgen hoeft te maken over de prestaties van één aandeel. Je stelt dus ook niet zelf een effectenportefeuille samen. Passief beleggen heet dat.
     
  4. Het is makkelijk te volgen. Je beleggingen volgen is simpel. De prestaties van de Bel 20 staan bijvoorbeeld gewoon in de krant.
     
  5. Het is vooral goed op lange termijn. Het grootste voordeel van beleggen in ETF’s of indexfondsen: je haalt hetzelfde rendement als de index. Onderzoeken laten zien dat maar een enkel fonds het op vijf jaar beter doet dan de beurs. Vooral voor vermogensbeheer kan beleggen in ETF’s daardoor een slimme langetermijnstrategie zijn.

Hebben ETF’s ook nadelen?

Ook al zijn ze goedkoop, ETF’s zijn niet gratis. Hou er rekening mee dat een deel van je inleg of rendement naar transactiekosten, commissies of taksen gaat.

Je wordt met een ETF ook geen aandeelhouder van een bedrijf.

En een ETF geeft geen enkele garantie. Als de markt in elkaar zakt, daalt de waarde van het fonds ook.

(Door Jeroen Geuens, 25 oktober 2019)