Jeroen Geuens

Beleggersrekeningen vergelijkt de beste en belangrijkste Belgische aanbieders en brokers. Sommige productaanbieders op deze website sponsoren ons; dat heeft geen invloed op onze teksten. Elke bespreking is onze eigen mening.

Winwinner is een Belgisch platform voor crowdlending: je leent een bedrag aan kleine en middelgrote bedrijven via de winwinlening en in ruil krijg je rente, een waarborg en fiscale voordelen.

Waar kan ik in investeren?

Je vindt verschillende soorten bedrijven op WinWinner: bedrijven die evenementen organiseren, ontwerpbureaus en designstudio’s of bedrijven die graveren met lasers.

Je beslist zelf hoeveel je in elk bedrijf wil investeren. Crowdlendingprojecten beginnen vanaf 500 euro. Beleggen in aandelen van een bedrijf kan duurder zijn. Verder kun je per bedrijf maximaal 50.000 euro beleggen.

Fiscaal voordeel

Dankzij de winwinlening, een maatregel van de Vlaamse overheid, kun je tot 50.000 euro lenen aan een Vlaamse kmo. De looptijd van die lening is 8 jaar. In ruil krijg je belastingvoordeel en 30% waarborg voor het geval de onderneming het geleende bedrag niet terug kan betalen.

Terugbetalingen

Je kunt zelf met de ondernemer afspreken hoe en hoe dikwijls hij je lening terugbetaalt. Dat kan (drie)maandelijks, (half)jaarlijks of in één keer.

Kosten

Investeren bij WinWinner is gratis.

Belangrijkste voordelen

  • Fiscale voordelen
  • Investeerders betalen geen kosten
  • 30% waarborg op leningen van 8 jaar
  • Investeren vanaf 500 tot 50.000 euro per keer

Kosten en kenmerken


Min. inleg500,00 €
Max. inleg50.000,00 €
Rendement-

» Bezoek website


> Nu investeren in bedrijven bij WinWinner!


Wat betekent de 30% waarborg?

Kan een ondernemer zijn lening niet terugbetalen, dan kun je je lening laten schrappen bij de Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV). Als die je lening schrapt, kun je 30% van het bedrag dat verloren ging één keer recupereren met een belastingkrediet.

Tax Shelter

Investeer je in starters of in groeibedrijven, dan kun je tot 45% van je investering eenmalig recupereren.

Bij groeibedrijven kun je 25% recupereren. De bedrijven moeten wel tussen 4 en 10 jaar oud zijn en je moet je aandelen minstens 4 jaar bijhouden. Daarnaast kun je elk jaar tot 100.000 euro investeren en je kunt je aandelen met meerwaarde verkopen.

Bij startende vennootschappen hangt het ervan af: beleg je in kleine vennootschappen, dan kun je tot 30% terugkrijgen. Bij microvennootschappen is dat 45%. Verder zijn de voorwaarden grotendeels hetzelfde: aandelen 4 jaar bijhouden, maximaal 100.000 per jaar investeren en je kunt je aandelen met meerwaarde verkopen.

Rendement en risico

Hou er rekening mee dat je doorgaans in startende of groeibedrijven investeert en dat veel van die bedrijven, ondanks alle voorzorgen en waarborgen, dikwijls falen. Denk dus na voor je investeert en spreid je beleggingen.