Online beleggen: hoe werkt het?
Als je online wil beleggen, kun je uit veel aanbieders kiezen. Zelf beleggen gaat via speciale beleggersbanken. Daar open je een online effectenrekening. In België zijn Fortuneo en Keytrade Bank daar goede voorbeelden van.
Zo'n bank kan rechtstreeks op de beurs handelen. Je geeft de bank in een paar klikken de opdracht om bijvoorbeeld aandelen voor je te kopen. De bank rekent kosten of commissie voor elke transactie. Soms ook voor het beheren van de rekening; dat komt steeds minder voor.
Deelnemen aan een fonds
Beleggersbanken bieden ook beleggingsfondsen aan, je neemt dan deel aan een fonds in plaats van dat je individuele aandelen hebt. De beheerder van het fonds zorgt als het goed is voor een zo goed mogelijke spreiding van je portefeuille. Stijgt de waarde van het fonds, dan stijgt de waarde van je deelname mee.
De fondsbeheerder rekent jaarlijks een percentage aan dat hij van je effectenrekening haalt. Soms betaal je ook extra kosten, zoals voor het in- of uitstappen van een fonds.
Bij welke bank moet ik beleggen?
Vooral dankzij de lage kosten en uitgebreide mogelijkheden zijn online effectenmakelaars vaak goedkoper en interessanter dan je huisbank.
Hierboven vind je dan ook een combinatie van online beleggersbanken en traditionele banken waarvan wij denken dat ze interessant kunnen zijn.
Veelgestelde vragen over beleggen
En lees ook
Meer over beleggen in fondsen
Beleggen in fondsen kost je minder tijd dan wanneer je in aparte aandelen investeert. Je kunt dikwijls kiezen uit verschillende risicoprofielen: voorzichtig, neutraal of agressief.
Daarnaast kun je beleggen in fondsen met verschillende thema’s. Technologie bijvoorbeeld, of duurzaamheid, grondstoffen of opkomende markten. Je kunt ook fondsbeleggen per regio. Zogenaamde mixfondsen zijn een combinatie van deze thema’s.
Verder bieden banken vaak kant-en-klare portefeuilles aan met een groot aantal fondsen. Doet één fonds het minder, dan vangt de rest dat op.
Wat kost fondsbeleggen en wat brengt het op?
Beleggen in fondsen is doorgaans duurder dan zelf beleggen. De bank betaal je weinig of niets; aan fondsbeheerders kun je jaarlijks een percentage kwijt zijn. Denk aan gemiddeld 1,5%.
Die kosten drukken je rendement aanzienlijk. Daar staat tegenover dat je minder naar je beleggingen hoeft om te kijken en dan je minder kennis van de beurs nodig hebt.
Je spreidt je risico ook beter. Het rendement van fondsbeleggen ligt op lange termijn meestal lager dan bij aandelen en hoger dan bij een normale spaarrekening.
Hoe begin ik te beleggen in fondsen?
Fondsbeleggen begint bij je bank of bij een gespecialiseerde broker. Vergelijk de aanbieders hierboven en kijk of je ook bij jouw bank in fondsen kunt beleggen. Daarnaast sta je best even stil bij of je zelf wil beleggen of dat je dat door je broker wil laten doen.
Wil je beginnen met fondsbeleggen en heb je nog vragen, lees dan ons artikel: Hoe open je een beleggersrekening?
Fiscaal voordeel in 2020