NL | FR

Bekijk hier de beste aanbieders van beleggingsfondsen. Vergelijk alle banken en open je effectenrekening direct online.

Fondsbeleggen

Evi Beleggen
Evi Beleggen: Laten beleggen in een profielfonds naar keuze bij een private bank. Inleggen vanaf 1.000 €.

Actie: Stap over en ontvang tot 500 €

beheerkosten: 
0,00 %
instapkosten: 
0 €
MeDirect fondsbeleggen
Medirect fondsbeleggen: beleg in meer dan 500 fondsen wereldwijd of kies een van de vier modelportefeuilles. Starten kan vanaf 2.500 euro.
beheerkosten: 
0,00 %
instapkosten: 
0 €
Fondsstad: wereldwijd beleggen in fondsen
Fondsstad: kies uit vier beleggingsstrategieën, bepaal je risico en beleg vanaf 10.000 euro in wereldwijde fondsen — ook duurzame.
beheerkosten: 
0,25 %
instapkosten: 
0,00 €
ING Focus Plan - bancompare.be
ING Focus Plan: Prettige manier van automatisch beleggen. Starten vanaf 25 euro en kiezen uit 5 risicoprofielen.
beheerkosten: 
0,00 %
instapkosten: 
3,00 %
Binck Fonds Commun
Binck Fondsbeleggen: beleg vanaf 500 euro in een uitgebreid assortiment fondsen. Zoek en vergelijk je favoriete fondsen met de Fundfinder.
beheerkosten: 
0,00 %
instapkosten: 
0 €
Keytrade fonds beleggen
Keytrade Bank Keyplan: al vanaf 25 euro per jaar beleggen in 40 geselecteerde fondsen. Bepaal zelf hoeveel en hoe dikwijls je bijstort.
beheerkosten: 
0,00 %
instapkosten: 
0,00 €
Binck Laten Beleggen: kosten en mogelijken
Binck Laten Beleggen: laat Binck in jouw plaats beleggen. Vul de vragenlijst online in en krijg een beleggersportefeuille op maat.
beheerkosten: 
0,85 %
instapkosten: 
BNP Paribas fonds beleggen
BNP Paribas Fortis Flexinvest: kies een van de drie beleggingsstrategieën en beleg al vanaf 30 euro per maand in fondsen. Makkelijk online te openen en te beheren.
beheerkosten: 
0,24 %
instapkosten: 
0,15%–3,00%
Deutsche Bank fonds beleggen
Deutsche Bank Fondsbeleggen: kies uit 1.800 fondsen en trackers en beleg in regio’s, sectoren of in duurzame ESG-fondsen.
beheerkosten: 
8,00 %
instapkosten: 
0 €
Belfius Flexinvest plan
Belfius Flexinvest Plan: Automatisch beleggen kan eenvoudig via dit plan, al vanaf 25 euro per maand. U kunt kiezen uit 5 door Belfius geselecteerde fondsen in de vorm van formules.
beheerkosten: 
0,00 %
instapkosten: 
0,15% - 3,00%
Semmie: beleg in duurzame fondsen
Semmie: laat al vanaf 50 euro beleggen in duurzame aandelen- en obligatiefondsen. Kies een van de drie risicoprofielen en volg je vermogen online.
beheerkosten: 
0,90 %
instapkosten: 
0,00 €

Online beleggen: hoe werkt het?

Als je online wil beleggen kun je uit veel aanbieders kiezen. Zelf beleggen gaat via speciale beleggersbanken. Daar open je een online effectenrekening. In België zijn Fortuneo en Keytrade Bank daar goede voorbeelden van.

Zo'n bank kan rechtstreeks op de beurs handelen. Je geeft de bank in een paar klikken de opdracht om bijvoorbeeld aandelen voor je te kopen. De bank rekent kosten of commissie voor elke transactie. Soms ook voor het beheren van de rekening; dat komt steeds minder voor.

Deelnemen aan een fonds

Beleggersbanken bieden ook beleggingsfondsen aan, je neemt dan deel aan een fonds in plaats van dat je individuele aandelen hebt. De beheerder van het fonds zorgt als het goed is voor een zo goed mogelijk spreiding van je portefeuille. Stijgt de waarde van het fonds, dan stijgt de waarde van je deelname mee.

De fondsbeheerder rekent jaarlijks een percentage aan dat hij van je effectenrekening haalt. Soms betaal je ook extra kosten, zoals voor het in- of uitstappen van een fonds.

Bij welke bank moet ik beleggen?

Vooral dankzij de lage kosten en uitgebreide mogelijkheden zijn online effectenmakelaars vaak goedkoper en interessanter dan je huisbank. Hierboven vind je dan ook een combinatie van online beleggersbanken en traditionele banken waarvan wij denken dat ze interessant kunnen zijn.

Meer over beleggen in fondsen

Beleggen in fondsen kost je minder tijd dan wanneer je in aparte aandelen investeert. Je kunt dikwijls kiezen uit verschillende risicoprofielen: voorzichtig, neutraal of agressief.

Daarnaast kun je beleggen in fondsen met verschillende thema’s. Technologie, bijvoorbeeld, of duurzaamheid, grondstoffen of opkomende markten. Je kunt ook fondsbeleggen per regio. Zogenaamde mixfondsen zijn een combinatie van deze thema’s.

Verder bieden banken vaak kant-en-klare portefeuilles aan met een groot aantal fondsen. Doet één fonds het minder, dan vangt de rest dat op.

Wat kost fondsbeleggen en wat brengt het op?

Beleggen in fondsen is doorgaans duurder dan zelf beleggen. De bank betaal je weinig of niets; aan fondsbeheerders kun je jaarlijks een percentage kwijt zijn. Denk aan gemiddeld 1,5%.

Die kosten drukken je rendement aanzienlijk. Daar staat tegenover dat je minder naar je beleggingen hoeft om te kijken en dan je minder kennis van de beurs nodig hebt.

Je spreidt je risico ook beter. Het rendement van fondsbeleggen ligt op lange termijn meestal lager dan bij aandelen en hoger dan bij een normale spaarrekening.

Hoe begin ik te beleggen in fondsen?

Fondsbeleggen begint bij je bank of bij een gespecialiseerde broker. Vergelijk de aanbieders hierboven en kijk of je ook bij jouw bank in fondsen kunt beleggen. Daarnaast sta je best even stil bij of je zelf wil beleggen of dat je dat door je broker wil laten doen.

Wil je beginnen met fondsbeleggen en heb je nog vragen, lees dan ons artikel: Hoe open je een beleggersrekening?