NL | FR

Een overzicht van de beste crowdfunding en -lendingplatformen in België. Bekijk de mogelijkheden en open je profiel online.

De beste crowdfundingplatformen in België

Mintos crowdlending | beleggen in leningen
Mintos: investeer in persoonlijke of zakelijke leningen van andere Mintos-gebruikers. Beleggen kan al vanaf 10 euro. Geld storten en weer opnemen is gratis.
Min. inleg: 
10,00 €
Max. inleg: 
-
Rendement: 
-
mozzeno.com investeerder account | Beleggen in leningen
mozzeno.com investeerder account: beleg vanaf 500 euro online in particuliere leningen en krijg tot 4,34% nettorendement.
Min. inleg: 
500,00 €
Max. inleg: 
-
Rendement: 
6,25 %
Look and Fin: beleggen in KMO’s
Look and Fin Lenen aan KMO’s: beleg in bedrijven of sectoren en betaal geen beheers- of instapkosten. Bekijk gedetailleerde analyses voor je belegt. Krijg maandelijks terugbetaald.
Min. inleg: 
100,00 €
Max. inleg: 
-
Rendement: 
2,99 %
Lendahand | Crowdfunding in ontwikkelingslanden
Lendahand: investeer in ondernemers in ontwikkelingslanden. Kies een project, beslis hoeveel je leent en elke 6 maanden krijg je terugbetaald, met rente.
Min. inleg: 
50,00 €
Max. inleg: 
80.000,00 €
Rendement: 
3,00 %
Bolero crowdfunding | Investeren in bedrijven
Bolero crowdfunding: investeer in kmo’s en groeibedrijven. Bekijk alle eigenschappen en voordelen en beleg tussen 50 euro en 5.000 euro.
Min. inleg: 
50,00 €
Max. inleg: 
5.000,00 €
Rendement: 
5,00 %
Spreds | Via crowdfunding beleggen in Belgische en internationale bedrijven
Spreds: beleggen in Belgische en internationale startups, scaleup en kmo’s. Je kunt in individuele projecten investeren of in Tracers, een soort fondsen.
Min. inleg: 
0,00 €
Max. inleg: 
-
Rendement: 
-
Growfunding / bxl | Sociale crowdfunding | Review
Growfunding: steun bedrijven en projecten die zich inzetten voor Brussel. Kies uit verschillende bedragen en krijg een beloning op maat.
Min. inleg: 
10,00 €
Max. inleg: 
2.500,00 €
Rendement: 
-
Socrowd | Sociale crowdfunding, investeren in sociale projecten
Socrowd: investeer in sociale en maatschappelijk relevante projecten. Voor elke geïnvesteerde euro krijgen de organisaties er 3, renteloos.
Min. inleg: 
100,00 €
Max. inleg: 
-
Rendement: 
0,00 %
Hello Crowd | Crowdfunding van Hello Bank | Review
Hello Crowd: steun projecten met verschillende achtergronden en krijg een beloning op maat. Investeren in een idee kan al vanaf 5 euro.
Min. inleg: 
5,00 €
Max. inleg: 
100.000,00 €
Rendement: 
-
KissKissBankBank | Reward-based crowdfunding
KissKissBankBank: steun lopende projecten al vanaf 5 euro. je vindt er projecten uit 18 sectoren. Kies hoeveel je geeft en krijg een aangepaste beloning.
Min. inleg: 
5,00 €
Max. inleg: 
-
Rendement: 
-
Ulule | Crowdfunding voor creatievelingen, artiesten, ondernemers en verenigingen
Ulule: een van de grootste crowdfundingplatformen in Europa voor artiesten, creatievelingen en verenigingen. Steun een project al vanaf 5 euro.
Min. inleg: 
5,00 €
Max. inleg: 
-
Rendement: 
-
WinWinner crowdlending | Investeren in Vlaamse bedrijven
WinWinner: crowdlendingplatform waarop je in Vlaamse bedrijven kunt investeren. Krijg tot 3,9% nettorente en profiteer van 30% waarborg.
Min. inleg: 
5.000,00 €
Max. inleg: 
50.000,00 €
Rendement: 
3,90 %

Wat is crowdfunding?

Gewoonlijk gaan bedrijven naar de bank voor geld. Gaat dat niet of willen ze niet, dan kunnen ze particuliere investeerders vragen het startkapitaal bij elkaar te brengen. Doorgaans krijgen die investeerders speciale versies van het product, extra’s of andere exclusieve voordelen in ruil. Dankzij crowdfunding — ‘publieksfinanciering’ in het Nederlands — kunnen ondernemers geld lenen zonder bank of tussenpersoon.

Wat is crowdlending?

Bij crowdlending leen je een ondernemer of een bedrijf geld en je krijgt het bedrag plus rente na een bepaalde periode terug. Je krijgt doorgaans elke maand of elk kwartaal uitbetaald.

Waarom zou je een bedrijf crowdfunden?

Voor kmo’s is het gemakkelijker dan lenen bij een bank: daar gelden doorgaans meer en strengere voorwaarden en de rente is er hoger. Voor investeerders is die rente ook interessant: bij crowdfunding zijn de percentages veel hoger dan bij een spaarrekening.

Hoe werkt crowdfunding?

Bedrijven zoeken hun kapitaal van een crowdfundingplatform. Op deze pagina vind je al een paar van die platformen. Investeerders geven geld voor een project of bedrijf aan het platform en dat stort het hele bedrag in een keer door. Omgekeerd stort het platform ook de aflossing en de rente naar investeerders.

Hoe veilig is crowdfunding?

Denk eraan dat het nog altijd om een belegging gaat: je loopt altijd het risico dat een bedrijf een lening niet terug kan betalen. Daarnaast investeer je op een crowdfundingplatform vooral in bedrijven die geen traditionele lening krijgen.

Crowdfundingplatformen kijken de deelnemende bedrijven wel na, op hun eigen manier, en ze geven ze een risicoaanduiding. Die vind je doorgaans bij elk project op de site zodat je weet waar je aan begint. Het is ook altijd slim het bedrijf te onderzoeken.

Let er daarnaast op of je een overeenkomst aangaat met het lende bedrijf of met het platform. Het is beter rechtstreeks in het bedrijf te beleggen, dan loop je geen risico wanneer het platform failliet gaat.

En zorg tot slot voor een goede spreiding. Beleg liever 10 keer 100 euro in verschillende bedrijven dan één keer 1.000 euro in één bedrijf.