Bij Look and Fin kun je als particuliere belegger investeren in lokale bedrijven. Je betaalt geen beheers- of instapkosten, je kunt uitgebreide analyses van bedrijven bekijken voor je erin belegt en je krijgt maandelijks terugbetalingen op je rekening.
Je kiest zelf welk bedrijf of welke sector je steunt: bij Look and Fin vind je onder andere brouwerijen, bouwfirma’s en yogastudio’s.
Van elke onderneming kun je eerst een gedetailleerde analyse bekijken voor je investeert. Look and Fin inspecteert en keurt bedrijven ook voor ze toegelaten worden.
In de bedrijfsanalyse vind je de looptijd van de belegging en het risiconiveau. Elke belegging loopt tussen 6 en 48 maanden en brengt, afhankelijk van het risico, tussen 4% en 12% op.
Je volgt de prestaties van je beleggingen op via Look and Fins dashboard.
De eerste keer kun je vanaf 100 euro beleggen, daarna investeer je minimaal 500 euro per project.
Look and Fin selecteert de bedrijven of leningnemers zorgvuldig. Bij Look and Fin vind je projecten uit allerlei sectoren: vastgoed, industrie, IT en marketing, detailhandel (‘b2c’) en nog veel meer.
Dara staat in theorie geen limiet op. Het is waarschijnlijk zelfs een goed idee om in verschillende ondernemingen te investeren en om je portefeuille en risico te spreiden. Volgens Look and Fin is een portefeuille goed gediversifieerd vanaf 30 beleggingen.
Dan krijgt die onderneming te maken met Look and Fins Credit Success Team. Dat team volgt een vaste procedure om de zaken weer op orde te krijgen: eerst probeert het een minnelijke schikking. Daarna stelt het de leningnemer in gebreke. Weer daarna eist het de volledige lening op, inclusief kapitaal en rente, en als laatste onderneemt het gerechtelijke stappen.
Het rendement hangt grotendeels van de projecten die je steunt. Stort je vooral naar NGO’s en lokale gemeenschappen, dan is je rendement nul. Beleg je in start-ups, dan is het risico hoog en de kans dat je verlies lijdt ook. Investeer je tot slot in kmo’s, dan is het risico kleiner en je krijgt een vaste jaarlijkse rentevoet.
Los daarvan is het sowieso slim in verschillende soorten projecten te investeren. Een gediversifieerde portefeuille is er nog geen zekere; je maakt de kans op verlies wel zo klein mogelijk.