Jeroen Geuens

Beleggersrekeningen vergelijkt de beste en belangrijkste Belgische aanbieders en brokers. Sommige productaanbieders op deze website sponsoren ons; dat heeft geen invloed op onze teksten. Elke bespreking is onze eigen mening.

Bij Spreds kun je investeren in Belgische en internationale projecten uit verschillende sectoren. Het platform biedt zowel kapitaals- als leningscrowdfunding aan.

Wat is Spreds?

Het is een crowdfundingplatform met Belgische en internationale projecten en bedrijven. Spreds heeft meer dan 41.000 leden die net geen 70 miljoen investeerden in 150 bedrijven.

Waar kan ik in beleggen?

Bijvoorbeeld in bedrijven die een 3d-scanner voor kledingwinkels willen ontwikkelen, of die waterkrachtcentrales maken voor ontwikkelingslanden.

Je kunt elk project apart aanklikken en de details bekijken. Je ziet hoeveel het bedrijf nodig heeft en hoeveel het al ophaalde, hoeveel aandelenkapitaal het aanbiedt en wat de voordelen zijn van je investering.

Tracers

Bij Spreds kun je je inschrijven in Tracers. Een Tracer werkt als een soort fonds: hij helpt je een gediversifieerde portefeuille samen te stellen zodat het risico van je beleggingen vanzelf verlaagt.

Tracers bieden je bijvoorbeeld groepen bedrijven aan die aan bepaalde voorwaarden voldoen. Schrijf je je in, dan reserveer je een plek bij de 10 volgende projecten die aan de voorwaarden van die Tracer voldoen.

Kosten

Bij individuele investeringen rekent Spreds 5% boven op het instapbedrag. Wil je dus 100 euro investeren in een project, dan betaal je 105 euro. Daarnaast betaal je nog een performance fee op gerealiseerde meerwaarde.

‘Premium’-investeerders — beleggers die meer dan 10.000 euro per jaar investeren — betalen 4% op bedragen tussen €10.000 en €100.000 en 3% op bedragen boven €100.000.

Beleg je tot slot in Tracers, dan betaal je een inschrijvingsvergoeding: 5% op bedragen onder 10.000 euro, 4% op bedragen tussen 10.000 euro en 100.000 euro en 3% op bedragen boven 100.000 euro.

Belangrijkste voordelen

  • Investeren in Belgische en internationale projecten
  • Krijg tot 45% van je investering terug via de Belgische Tax Shelter
  • Beleggen in Tracers: groepen bedrijven die aan bepaalde voorwaarden voldoen

Kosten en kenmerken


Min. inleg0,00 €
Max. inleg-
Rendement-

» Bezoek website


> Nu crowdfunden bij Spreds!


Performance fee

Je betaalt boven op het inschrijvingsgeld bij individuele investeringen een percentage op de meerwaarde van elke investering. Die performance fee gaat er wel alleen af wanneer je een samengesteld rendement van minstens 5% per jaar krijgt. Als dat zo is, houdt Spreds Finance 20% in.

Tax Shelter

Onder bepaalde voorwaarden kun je tot 45% van je belegging aftrekken van je belastingaangifte. Alle projecten die aan de voorwaarden voldoen herken je aan het ‘Tax Shelter’-logo.

Je kunt een vermindering van 25% krijgen wanneer je investeert in een scale-up, 30% bij een kmo en 45% bij een start-up.

Rendement

Je haalt rendement uit verschillende bronnen: intresten op leningen, dividenden uit investeringen en de meerwaarde van die investeringen. Spreds geeft geen exacte bedragen; ze raden je wel aan zo gediversifieerd mogelijk te investeren.

Denk eraan dat je investeert in start-ups en groeibedrijven en dat uit cijfers blijkt dat 30% tot 40% van die bedrijven faalt. 40% tot 50% overleeft zonder (veel) rente op te leveren en 10% tot 20% van de projecten maakt winst.