Jeroen Geuens

Beleggersrekeningen vergelijkt de beste en belangrijkste Belgische aanbieders en brokers. Sommige productaanbieders op deze website sponsoren ons; dat heeft geen invloed op onze teksten. Elke bespreking is onze eigen mening.

Met Lendahand leen je rechtstreeks aan ondernemers of bedrijven in ontwikkelingslanden. Je beslist zelf hoeveel je uitleent en hoelang de lening loopt. Elke zes maanden krijg je terugbetaald, met intrest.

Hoe werkt het?

Bij Lendahand kies je zelf welk project of welke onderneming je steunt. Bij elk project staat informatie over de onderneming en wie de leningnemer is, hoelang de lening loopt en hoeveel rente je krijgt.

Investeren kan al vanaf 50 euro. De investering is definitief wanneer het project de volledige som heeft opgehaald. De lening loopt dan vanaf de eerste dag van de volgende maand. Dan begint je rente ook te lopen. De leningnemer betaalt daarna elke zes maanden in gelijke delen uit.

Waar kan ik in beleggen?

Je kunt op drie manieren investeren.

Investeer je met een lokale partner, dan leent die met jouw investering aan de ondernemer van je keuze. Voordeel is dat jij het kapitaal voorziet en dat het risico grotendeels bij de tussenpersoon ligt.

Met een directe investering leen je zonder tussenpersoon, vooral aan bedrijven die werken aan schone energie. Hier zijn de rendementen groter — het risico ook.

Bij een co-investering ten slotte werkt Lendahand samen met een grote investeerder of een professionele belegger. Die andere partij selecteert de projecten waarin ze investeren.

Belangrijkste voordelen

  • Investeren kan al vanaf 50 euro
  • Elke zes maanden uitbetaald, inclusief rente
  • Je investering heeft een grote sociale impact
  • Je krijgt doorgaans tussen 3% en 6% intrest

Kosten en kenmerken


Min. inleg50,00 €
Max. inleg80.000,00 €
Rendement3,00 % – 6,00 %

» Bezoek website


> Nu sociaal investeren met Lendahand!


Wat voor bedrijven steun ik?

Enkele volledig gefinancierde projecten zijn bijvoorbeeld ‘Solarworks! 7’, een project van 145.000 euro waarmee 1.500 gezinnen zonnepanelen konden kopen. Je kunt ook scholen in India steunen, of apothekers in Oeganda.

Hoeveel brengt mijn investering gemiddeld op?

Hangt ervan af op welke manier je belegt. Investeren via een lokale partner brengt gemiddeld zo’n 2,5% tot 4,25% per jaar op, een directe investering tussen 5% en 7% en een co-investering 2% tot 6% per jaar.

Over de minimum- en de maximuminleg

Je kunt investeren vanaf 50 euro en elk hoger bedrag is een veelvoud van 50 euro. Volgens de richtlijnen van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) mag je in principe maximaal 80.000 euro beleggen. Lendahand zelf benadrukt dat het om verantwoorde bedragen moet gaan, bijvoorbeeld 10% van je vrij belegbaar vermogen.