Hoe (ver)koop je aandelen op de beurs?

Aandelen, obligaties en andere financiële producten kopen en verkopen gaat altijd via orders of bestellingen. Maakt niet uit of je een beleggersrekening hebt of je doet aan fondsbeleggen, of je het handelsplatform van Degiro of dat van Lynx gebruikt.

Er bestaan verschillende soorten effectenorders: je hebt de market order of bestensorder, je kunt een stop- of een limietorder plaatsen, een dag- of een doorlopende order, … Hieronder bekijken we de meest voorkomende koop- en verkoopacties en wat ze doen.

Market order of bestensorder

Bij een bestensorder betaal of krijg je de beste prijs van dat moment: de laagste wanneer je koopt, de hoogste wanneer je verkoopt. Bijkomend voordeel is dat je niet hoeft te wachten: je (ver)koopt onmiddellijk tegen die prijs.

Koop je bijvoorbeeld 20 aandelen en er zijn niet genoeg stukken tegen de beste prijs, dan krijg je automatisch stukken met de tweede beste prijs. Zijn die weer op krijg je er met de derde beste prijs, enzovoort, tot je bestelling rond is.

Market orders of bestensorders zijn de de meest eenvoudige en de makkelijkste manier van kopen en verkopen voor beginnende beleggers. Iemand die per se bepaalde stukken wil kopen of verkopen, ongeacht de prijs, zal ook een bestensorder gebruiken.

Het enige risico dat je loopt bij bestensorders is dat de markt flink kan schommelen op het moment dat je je bestelling plaatst. In het slechtste geval betaal je meer of je krijgt minder dan verwacht.

Limietorder

Om het risico van een market order wat op te vangen kun je voor een limietorder kiezen. Bij een kooporder is de limiet de maximale prijs die je voor één stuk wil betalen, bij een verkooporder is het wat je er minstens voor wil krijgen.

Wil je bijvoorbeeld 20 aandelen kopen en de koers staat op 12,34 euro per aandeel, dan kun je je limiet op 12,50 euro zetten. Je wil dus maximaal 12,50 euro per aandeel betalen. Stel dat de koers in het midden van je bestelling tot boven 12,50 euro per aandeel stijgt, dan stop je automatisch met kopen. Dan heb je bijvoorbeeld 10 aandelen in plaats van de geplande 20.

Market to limit order / bestens- naar limietorder

Je kunt de twee ook combineren: deze bestelling begint als bestensorder en hij wordt automatisch een limietorder wanneer er niet genoeg stukken tegen de beste prijs beschikbaar zijn. In plaats van dat je automatisch tegen de tweede of de derde beste prijs koopt of verkoopt, bepaalt de limiet of en hoeveel je nog (ver)koopt.

Stop order

Een bestelling met een stop of trigger komt pas op gang wanneer de koers een bepaald niveau bereikt. Je zou dus kunnen zeggen dat een stoporder een omgekeerde limietorder is: koop je aandelen met een limietorder, dan is de limiet de maximumprijs die je per aandeel wil betalen. Bij een stoporder begin je te kopen vanaf die prijs.

Er zijn twee soorten stoporders: de stoploss en de stoplimit.

Een stoplossorder wordt een gewone bestensorder op het moment dat de koers het triggerniveau bereikt. Je bestelling wordt volledig gevuld, los van wat de koers doet.

Een stoplimitorder wordt een limietorder wanneer de koers het triggerniveau bereikt. Je bestelling wordt dan uitgevoerd zolang de koers boven of onder de ingestelde limiet blijft. Anders dan bij een gewone limietorder, waar je alleen de minimum- of de maximumprijs per aandeel kunt ingeven, kun je bij een stoplimitorder de minimum- én de maximumprijs aangeven.

En tot slot…

… kun je bij elke bestelling een looptijd instelling. Je geeft dus aan hoelang je bestelling geldig blijft.

  • Dagorders zijn alleen dezelfde dag geldig; als de voorwaarden van de bestelling die dag niet gehaald zijn vervalt de bestelling wanneer de beurs sluit.
  • Good till date orders hebben een vaste einddatum, maximaal 1 jaar in de toekomst. Haalt de beurs de voorwaarden van de bestelling voor de einddatum, dan wordt de bestelling uitgevoerd.
  • Good till cancelled orders blijven in theorie oneindig lopen, ze hebben geen einddatum. In de praktijk zijn ze ook maximaal 1 jaar geldig, net als good till date orders. Verander je tijdens dat jaar wat aan je bestelling, dan verschuift de einddatum naar 1 jaar na de wijzigingsdatum.

Verder lezen in deze gids

  1. Online beleggen: alle voordelen en nadelen
  2. 5 gouden regels voor beginnende beleggers
  3. Hoeveel heb je nodig om te beginnen beleggen?
  4. Wat is een aandeel, een obligatie of een fonds?
  5. Hoe (ver)koop je aandelen op de beurs?
  6. Welke aandelen of fondsen moet ik kopen?