FR

De belangrijkste voor- en nadelen van (online) beleggen

Staat je geld nu op je spaarrekening en wil je een hoger rendement, dan kan beleggen een interessante optie zijn. De mogelijkheden zijn eindeloos: zelf beleggen of laten beleggen, aandelen of obligaties, binnen- of buitenlandse markten, …

Voor je begint staan we even stil bij de voor- en nadelen van (online) beleggen; er komt namelijk veel meer bij kijken dan dat je op het eerste zicht zou denken, zeker voor beginnende of onervaren beleggers.

De voordelen van online beleggen

  • Je kunt veel zelf: beleggers- en fondsenrekeningen vergelijken, op hun website een rekening openen en je eerste inleg storten is zo gebeurd. Daarna kun je via het handelsplatform van je makelaar aandelen of obligaties vergelijken en je beslist zelf hoe jouw portefeuille eruitziet.
  • Als je liever laat beleggen kan dat ook. Doorgaans krijg je dan een paar vragen van je bank of makelaar: wat je budget is, hoelang je wil beleggen, hoeveel risico je wil nemen, … Op basis van dat profiel kopen zij aandelen, obligaties of andere producten en zij stellen voor jou de ideale portefeuille samen.
  • Het rendement is doorgaans hoger dan wanneer je je geld op een spaarrekening laat staan. De rentes daarvan zijn de laatste jaren gekelderd; op een beleggersrekening kun je in principe nog een paar procent halen in plaats van nul-komma-nog-wat.
  • Bovendien kun je profiteren van rente-op-rente, compound intrest of samengestelde intrest. Dat wil zeggen dat je je rente of dividenden opnieuw investeert, dat je pot groter wordt, dat je meer rente krijgt (die je ook weer investeert), enzovoort.
  • Je hebt er weinig voor nodig en ben je ’t beu dan kun je zo weer van je beleggersrekening af.
  • Kies je aandelen of fondsen die dividenden uitkeren, dan zou je je beleggingen passief inkomen kunnen noemen: op dividenden hoef je alleen maar te wachten. Denk er alleen aan dat niemand verplicht is dividend uit te keren en je weet nooit van tevoren hoeveel je per jaar krijgt.

De nadelen van online beleggen

  • Risico is misschien het grooste nadeel van beleggen, een nadeel dat je bij een spaarrekening niet hebt. Je bent er nooit zeker van dat je je totale inleg weer op kunt nemen. Zit al je geld in één aandeel en kiept het bedrijf om, dan ben je alles kwijt. Zorg er dus voor dat er wat van alles in je portefeuille zit: doet één aandeel het slecht, dan hoeft dat geen ramp te zijn.
  • Je kunt veel zelf: je kunt in aandelen beleggen, in obligaties, in valuta, vastgoed, futures, warrants, trackers, … En dat heb je nog market orders, limit orders en varianten. Voor beginnende beleggers kan dat snel te veel zijn en het kost tijd voor je met alles mee bent. Je vindt gelukkig genoeg informatie online en bij brokers zoals Lynx maak je jezelf slimmer met workshops, masterclasses of webinars.
  • Beleggen gaat altijd over de lange termijn — tien twintig jaar of langer. Snelle resultaten of trucs om binnen het jaar miljonair te worden hoef te niet te verwachten. Niet per se een nadeel, wel wat waar je rekening mee moet houden wanneer je begint.
  • Je kunt de markt niet timen of voorspellen; rendementen van de afgelopen jaren zeggen niets over rendementen van de komende jaren. Nog een reden om te beleggen op lange termijn: doet de beurs het een maand of een jaar slecht, dan heeft dat weinig impact wanneer je bijvoorbeeld dertig jaar belegt.

Verder lezen in deze gids

  1. Online beleggen: alle voordelen en nadelen
  2. 5 gouden regels voor beginnende beleggers
  3. Hoeveel heb je nodig om te beginnen beleggen?
  4. Wat is een aandeel, een obligatie of een fonds?
  5. Hoe (ver)koop je aandelen op de beurs?
  6. Welke aandelen of fondsen moet ik kopen?

Of bekijk ons overzicht van beleggersrekeningen en ga direct aan de slag. Beleg je liever in fondsen, dan vind je de belangrijkste aanbieders en producten op deze pagina.