FR

Online beleggen voor beginners: 5 gouden regels

Veel mensen denken eraan te beleggen in plaats van al hun geld op een spaarrekening te laten. Het lijkt alleen alsof beleggen wat is voor experts, terwijl: iedereen kan makkelijk en snel online een beleggersrekening openen. Binnen de kortste keren heb je je eerste product gekocht.

Voor je begint, een paar tips:

1. Denk na over je beleggersprofiel

Voor je je rekening opent is het belangrijk even na te denken over hoeveel wil je beleggen en hoelang kun je je geld kunt missen. Neem je risico’s of speel je ’t liever veilig? Die vragen bepalen welke producten je koopt.

Laat je je bank of broker liever in jouw plaats beleggen, dan stellen ze die vragen ook om een profiel voor je samen te stellen. Profielen gaan gewoonlijk van ‘defensief’ (vooral obligaties of veilige producten met een vrijwel zekere opbrengst) naar ‘avontuurlijk’ (vooral aandelen of risicovolle producten).

2. Begin zo jong mogelijk

Hoe vroeger je begint te beleggen, hoe meer je profiteert van samengestelde intrest. Dat wil zeggen dat, wanneer je je rente of dividenden opnieuw investeert, je daar ook weer rente of dividenden voor krijgt. Dat sneeuwbaleffect wordt al langer hoe groter.

Investeer je bijvoorbeeld vanaf je 50ste elk jaar 1.000 euro en je kunt rekenen op 4% rendement, dan heb je op je 65ste net meer dan 20.023 euro. Begin je 10 jaar vroeger, op je 40ste, dan heb je op op je 65ste 41.646 euro, meer dan het dubbele.

3. Spreid je beleggingen over verschillende producten

Het is nooit slim om bijvoorbeeld alleen maar aandelen te kopen of, erger nog, om alleen maar aandelen van één bedrijf te kopen. Als dat bedrijf omkiept — denk aan Fortis een tijd terug, of aan Arco — dan ben je je geld kwijt.

Als je in individuele aandelen wil beleggen is koop je dus best van verschillende bedrijven. Als één bedrijf het slecht doet, vangt de rest het op. Je kunt bijvoorbeeld beslissen maximaal 5% van je geld in één aandeel te beleggen. Nog slimmer is het om je beleggingen over producten spreiden: je belegt dan bijvoorbeeld in aandelen, obligaties, valuta en vastgoed.

Een andere optie is beleggen in fondsen. Een fonds bevat verschillende aandelen, obligaties of beide en je inleg (en risico) wordt automatisch gespreid. Je kunt bijvoorbeeld beleggen in landenfondsen, themafondsen of fondsen die de beursindex volgen.

4. Spreid je beleggingen in de tijd

Het is niet alleen slim om verschillende producten te kopen, ook verschillende momenten kunnen een grote rol spelen. Tien keer honderd euro beleggen kan bijvoorbeeld meer opleveren dan wanneer je één keer duizend euro belegt.

Koop je één keer aandelen voor duizend euro, dan moet je ’t doen met hoeveel ze op dat moment kosten. De markt verandert constant; koop je tien keer voor honderd euro, dan profiteer je daarvan. De ene keer koop je met honderd euro tien aandelen, de andere keer drie. De ene keer valt het mee, de andere slaat het tegen. In het totaal koop je met dezelfde duizend euro doorgaans wel meer producten wanneer je je aankoopmomenten spreidt.

Denk er wel aan dat je de markt niet kunt timen of voorspellen, daar is ze te grillig voor. Het is veel slimmer om op een vast moment te beleggen — elke maand, bijvoorbeeld.

5. Geduld

Misschien nog de belangrijkste regel. Beleggen doe je immers op tien, twintig jaar of langer. Hoe langer je belegt, hoer kleiner de impact van die ene slechte week of maand. En hoe duidelijker je doel is, hoe minder je je laat leiden door emoties wanneer het een keer minder gaat.

Bovendien: combineer je al deze tips, dan bouw je langzaam maar zeker een mooie pot op.


Verder lezen in deze gids

  1. Online beleggen: alle voordelen en nadelen
  2. 5 gouden regels voor beginnende beleggers
  3. Hoeveel heb je nodig om te beginnen beleggen?
  4. Wat is een aandeel, een obligatie of een fonds?
  5. Hoe (ver)koop je aandelen op de beurs?
  6. Welke aandelen of fondsen moet ik kopen?