5 manieren om te reageren op een financiële crisis
Beleggers worden nerveus als het economisch slecht gaat. Met wat pech ben je zo de winst kwijt die jaren hebt opgebouwd. Als belegger moet je keuzes maken en daar zijn zenuwen slecht voor. Je kunt op grofweg vijf manieren reageren:
1. Alles verkopen
Dat lijkt een emotionele, bange beslissing. Toch kan het opleveren: als je veel winst had en je verkoopt aan het begin van een crisis, dan kun je er het verlies van een lagere koers bij nemen en toch nog een goede prijs voor je aandelen krijgen. Als de koersen dan in elkaar zakken was je vermoeden juist.
Het is de droom van elke beginnende belegger. Alleen: ook al herken je de eerste barst in de economie, je weet nooit zeker of die barst zich herstelt. Het kan evengoed dat een koers zich herstelt en dat ze gewoon verder stijgt. En daar zit je dan met je opbrengst.
Allemaal oké als je op tijd verkocht. Verkoop je later, dan raak je meer geld kwijt. Dat zagen we tijdens de crisis van 2008. Verkopen tegen eender welke prijs is een emotionele beslissing voor angstige beleggers. Daar is een andere vorm van vermogensopbouw beter voor.
2. Extra inleggen
Dit was populair tijdens de coronacrisis. De beurzen doken in maart 2020 het rood in en brokers konden het aantal nieuwe beleggers amper aan. Het leek wel of iedereen wilde profiteren van aandelen in de uitverkoop.
Vroeger dachten spaarders lang na voor ze overstapten naar beleggen. Daardoor betaalden ze veel voor hun aandelen en bij de eerste dip beseften ze dat dat een slechte strategie was. Ze zouden wel wachten op koersdalingen om te kopen. Voorjaar 2020 was perfect.
De koersen gingen inderdaad snel omhoog na die daling in maart. Toch zeggen kenners dat de economische crisis pas begonnen is. Welke kleur de cijfers de komende jaren krijgen weet niemand, ook de beleggers die nu gelijk hebben niet.
3. Defensiever beleggen
Avontuurlijke beleggers kopen graag aandelen met een schommelende koers. Daarmee kun je het snelst winst maken. Het omgekeerde is ook waar: schomelingsgevoelige aandelen dalen ook weer snel in waarde tijdens een crisis.
Je zou daarom ‘agressieve’ aandelen kunnen afwisselen met wat meer zekere, defensieve producten zoals obligaties of deelnames in een gemengd beleggingsfonds met weinig risico. Je mist dan de scherpe dalingen; de mindere stijging neem je erbij.
Dat lijkt een rationele keuze waarmee een belegger reageert op de situatie die uit een crisis komt. Een voorzichtige strategie verkleint inderdaad het risico op grote verliezen. Toch lever je in: je betaalt het sensatiezoeken met je beleggingsstrategie, je neemt verlies en je koopt instrumenten die toch nog in waarde kunnen dalen. En omdat de vraag stijgt heb je kans dat je er extra voor betaalt.
4. Beleggen in stabiele bedrijven
Sommige bedrijven doen het net goed tijdens een crisis: streamingdiensten Netflix of Spotify of bedrijven die digitale betalingen verwerken zoals Adyen deden het relatief goed tijdens de coronacrisis. Het lijkt een goed idee om daar dan in te investeren.
Als je de koersen van bedrijven volgt is dit een bekende strategie. Dan heb je die aandelen allang en je kocht op tijd bij. Je analyseert ook koersbewegingen van andere bedrijven en je reageert direct wanneer je veranderingen in de markt ziet.
Beleggen in kansrijke bedrijven is goed. Het vraagt wel veel tijd en energie. Deze manier van beleggen is gewoonlijk ook duurder: je betaalt voor elke aan- of verkoop en hoe meer je wisselt, hoe duurder.
5. Niets doen
Die beleggers heb je ook. Ze hebben hun geld bijvoorbeeld gespreid in indexfondsen omdat die goedkoper zijn. Ze leggen gewoonlijk elke maand in omdat ze weten dat ze daarmee op lange termijn het beste resultaat halen. Als je elke maand een vast bedrag inlegt koop je even veel tegen een laag als tegen een hoge prijs.
Avontuurlijke beleggers vinden dat geen beleggen. Toch is regelmatig inleggen in een fonds met een risicoprofiel net zo goed een strategie. Je kun ook kiezen voor fondsen met verschillende profielen om het spannender te maken. Bij sommige aanbieders kun je gratis avn het ene naar he andere fonds overstappen.
Je zou deze manier van beleggen ook lui kunnen noemen. Of saai. Toch kan het de winnende strategie zijn als deze stijl bij je past. Je kunt onmogelijk zeggen of dee manier van beleggen het meest oplevert, dat kan nooit. Je kunt er wel evenwichtig een crisis mee doorkomen. En dat is ook wat waard.
(Door Jeroen Geuens, 2 juni 2020.)