Hoe moet je geld in- en uitboeken?

Jeroen Geuens

31/05/2022

Om te kunnen beleggen moet je geld storten naar je beleggersrekening. Om na een tijd van te winst te genieten moet die weer van je broker of makelaar naar je bankrekening. Dat gaat makkelijker dan je denkt.

Om te beginnen moet je een beleggersrekening hebben en je moet weten hoe of met welk profiel en in welke instrumenten je gaat beleggen. We gaan er voor het gemak van uit dat dat in orde is.

Het is ook handig dat je weet hoeveel je kunt of wil inleggen en hoe dikwijls. Het is slimmer om regelmatig een klein(er) bedrag in te leggen dan één keer per jaar een kapitaal storten en instrumenten te kopen. Als je bijvoorbeeld elke maand koopt doe je dat tegen een gemiddelde aankoopkoers. Anders moet je het die ene keer doen met de prijs van dat moment en als je pech hebt zijn de aandelen dan net duur.

Je kunt bijvoorbeeld een vast bedrag per maand inleggen. Een bedrag dat je kiest of een percentage van je loon. Schrijf dat over wanneer je je loon net hebt gehad. Dan weet je dat het geld hebt in plaats van dat je afhangt van hoeveel er op het einde van de maand overblijft.

Geld inboeken

Een bedrag op je beleggersrekening zetten is hetzelfde als geld op eender welke rekening zetten. Zoek bij je broker of makelaar naar welk rekeningnummer je kunt storten. Gewoonlijk is dat een IBAN-nummer en je overschrijving is dus binnen een dag of twee in orde.

Wat er daarna gebeurt hangt af van bij welke broker je zit. Degiro belegde ingeboekte bedragen vroeger in geldmarktfondsen omdat het geen bank was en ze mochten dus geen geld aanhouden. Sinds hun overname door Flatex heeft iedere belegger een eigen (Duits) IBAN-nummer waar hij naar kan overschrijven.

Wanneer je makelaar de overschrijving heeft verwerkt komt het saldo bij je vrije ruimte. Het kan dat dat bij jouw broker anders heet. Het is in ieder geval onbelegd geld waarmee je kunt doen wat je wil. Je kunt het zelf verspreiden over aandelen of fondsen of andere producten.

Geld uitboeken

Hier is het belangrijk dat je alleen geld uit je vrije ruimte kunt halen. Je kunt geen bedragen overschrijven die in aandelen of andere instrumenten zitten. Die producten moet je eerst verkopen. Daarna kun je de opbrengst naar jezelf uitboeken.

Het terugboeken zelf is simpel. Meld je aan op het handelsplatform van je makelaar en ga naar het administratieve gedeelte. Daar vind je een knop 'Uitboeken' of 'Withdraw'. De precieze benaming hangt ook weer af van je broker. Kies naar welke rekening je wil overschrijven en vul een bedrag in — maximaal hoeveel vrije ruimte je hebt.

Als je de opdracht daarna bevestigt kan het dat je je identiteit moet bevestigen. Wanneer dat in orde is voert je makelaar de overschrijving uit en het bedrag staat dan binnen een dag of twee op je bankrekening.

Let op: afhankelijk van bij welke broker je belegt kan die dag- of weeklimieten hebben voor uit- of terugboekingen. Bij Degiro boek je bijvoorbeeld uit wat je wil. Bij Lynx hangt het dan weer af van je beveiligingsmethode.

(Door Jeroen Geuens, 31 mei 2022.)

Lees ook