Degiro stopt met geldmarktfondsen

Jeroen Geuens

17/07/2020

Tot nu toe investeerde Degiro je onbelegde geld in geldmarktfondsen. Dat verandert binnenkort: dan krijgen beleggers een beleggersrekening bij Flatex Bank.

Degiro is een Nederlandse broker, een beleggingsonderneming. Het is geen bank en het mag daarom geen geld aanhouden. In plaats daarvan belegt het je ‘vrije ruimte’ — het geld waarmee je aandelen of andere producten kunt kopen — in Money Market Funds of geldmarktfondsen. Zo kan het het geld van zijn beleggers toch veilig opzij zetten.

Dat verandert binnenkort, schrijft de broker in een persbericht: Degiro gaat samenwerken met Flatex Bank. Dat is een Duitse bank onder toezicht van de Bundesanstalt für Finanzdienstleistungsaufsicht (BaFin). Ze bestaat sinds 1 december 2005 en beheert zo’n 14 miljard euro.

Wat verandert er voor beleggers?

Degiro vervangt de geldmarktfondsen door een bankrekening bij Flatex Bank. Iedere belegger krijgt een eigen rekening met IBAN-nummer en je geld valt vanaf dan onder het depositogarantiestelsel. Het is tot 100.000 euro gegarandeerd. Degiro’s compensatiebeleid voor negatieve rente blijft wel hetzelfde.

Om je rekening te openen zul je een formulier moeten invullen op Degiro’s online platform. Daarna krijg je je IBAN-nummer en instructies over toekomstige stortingen.

Wanneer dat kan is echter nog onduidelijk; Degiro schrijft dat beleggers een e-mail met veranderingen en instructies zullen krijgen. De broker mikt op midden augustus voor de eerste Nederlandse klanten.

(Door Jeroen Geuens, 17 juli 2020.)