Wat moet je weten van je beleggersprofiel voor je begint te beleggen?

Jeroen Geuens

24/11/2021

Voor je begint te beleggen kun je samen met je broker of makelaar je beleggersprofiel bepalen. Wat is dat en waar dient het voor?

Beleggen brengt risico's met zich mee. Afhankelijk van hun eigenschappen en van de markten stijgen en dalen aandelen in waarde. Daarom is het slim even na te gaan welk type belegger je bent.

Je beleggersprofiel vloeit voort uit je antwoorden op vragen over je financiële en je gezinssituatie en over je geldkennis en je risicotolerantie. Je profiel bepaalt welke beleggingen het best passen bij je wensen en je doelen.

Leeftijd en gezinssituatie

Eerst is het belangrijk om je persoonlijke situatie te bekijken. Als je jong bent kun je bijvoorbeeld meer risico hebben dan iemand die bijna met pensioen gaat. Je belegt dan nog voor de lange termijn en dan kun je schommelingen op de beurs makkelijker afvlakken.

Hoe dichter je bij je pensioen komt hoe korter je beleggingshorizon. De meeste oudere beleggers zien het dan minder zitten om nog risico's te nemen omdat pensioen dikwijls gelijk staat aan inkomstenverlies.

Ook je gezinssituatie is belangrijk in het profiel. Je bent doorgaans voorzichtiger met gezinsgeld als je een hypotheek en kinderen hebt.

Doelstellingen en beleggingshorizon

Waar beleg je voor? Het antwoord op die vraag is belangrijk voor je profiel. De ene belegger wil snel winst maken en de andere wil gewoon een regelmatige aanvulling op zijn inkomen. Een derde wil misschien een vermogen op lange termijn opbouwen om zich voor te bereiden op zijn pensioen.

Met die antwoorden bepaal je je zogenaamde tijdshorizon. Die horizon bepaalt dan weer welke beleggingen het best bij je passen. Zo voorkom je dat je aandelen op korte termijn en tegen een slechte prijs moet verkopen omdat je het geld nodig hebt.

Over het algemeen definiëren we 'korte termijn' als drie tot vijf jaar, 'middellange termijn' als maximaal tien jaar en 'lange termijn' vanaf tien jaar.

Voor een korte horizon is een belegging geschikt met weinig of geen risico. Het rendement is dan wel lager. Denk aan wat je zou verdienen op een spaarrekening zonder kapitaalrisico — zo goed als niets, daarom is beleggen populairder geworden.

Als je het je kunt veroorloven om een vast deel van je inkomen in te leggen in een beleggingsplan op (middel)lange termijn kun je een hoger potentieel rendement halen.

Financiële kennis en risicogevoeligheid

Over het algemeen geldt: hoe hoger het potentiële rendement, hoe hoger het risico. Voorkennis is dus nodig als je een geïnformeerde keuze wil maken om geldverlies en stress te voorkomen.

Lees: Welk beleggingsrisico past bij jou?

Als je pas begint op de aandelenmarkt is het gevaarlijk te beginnen zonder echt te begrijpen wat je koopt. Start met een defensief profiel dat je belegde kapitaal beschermt en neem (voorlopig) genoegen met wat minder rendement.

Je kunt bijvoorbeeld een beleggingsplan kiezen. Dat is een vorm van geautomatiseerd beleggen op basis van je profiel. Bij de meeste beleggingsplannen leg je elke maand een bedrag in.

Als je regelmatig inlegt profiteer je van een gemiddelde aankoopkoers: je koopt wanneer de beurs hoog en laag staat. Als je een keer per jaar koopt moet je het doen met de prijs van dat moment.

Bekijk ons overzicht van beleggingsplannen

Als of eens je meer ervaring hebt kun je kiezen voor een dynamischer of een offensief profiel door bewust te kiezen voor een riskantere strategie. In ruil krijg je een hoger potentieel rendement.

En als je alles zelf wil kiezen kun je altijd een beleggersrekening openen bij je bank of je makelaar. Dikwijls kan dat op hun website. Als je je rekening hebt geopend krijg je toegang tot de beurzen via je brokers handelsplatform. Je kunt dan helemaal zelf aandelen of andere instrumenten kopen en verkopen op de beurs.

(Door Jeroen Geuens, 24 november 2021.)

Lees ook