6 redenen om een beleggersrekening te openen
Wanneer de spaarrentes laag zijn, hoor je niets anders dan reclame voor beleggersrekeningen. Logisch ook: iedereen wil dat zijn spaargeld verder groeit.
Dat kan met een beleggersrekening. Er zijn nog meer redenen om zo’n rekening te openen:
1. Jij kiest waarvoor je belegt
Je bepaalt je eigen doen. Of je voor een elektrische fiets spaart of voor een grote reis, dat beslis je zelf. Je kunt ook doorgaan en binnen een paar jaar een boot kopen. De mogelijkheden zijn eindeloos en ze blijven open.
Koop nooit aandelen als je niet weet wat je doet.
2. Je kunt met eender welk bedrag beginnen
Je hebt geen kapitalen nodig om aandelen te kopen of om deel te nemen in een fonds. Dat kan in principe al met 1 euro.
Als je voor (geautomatiseerd) vermogensbeheer kiest, geldt er doorgaans wel een minimuminleg. Bij Evi beleg je bijvoorbeeld vanaf 1.000 euro. Je kunt ook elke maand een bedrag storten, zoals bij Belfius’ Flexinvest-plan.
Heb je een groot vermogen en je wil het professioneel laten beheren, dan krijg je te maken met drempels van bijvoorbeeld 250.000 euro.
3. Je bepaalt zelf het risico en de spreiding
Beleggen is niet per definitie risicovol: als je in fondsen investeert of je laat geautomatiseerd beleggen, dan begin je met een risicoprofiel. Je kiest dan bijvoorbeeld voor voorzichtig of defensief beleggen: veel veilige producten zoals obligaties en weinig aandelen.
Als je mogelijk meer winst wil, kun je ook neutraal of dynamisch beleggen (of avontuurlijk, met risico, offensief). Risicovol beleggen kan als je bewust een hoog rendement zoekt en de eventuele verliezen kan dragen.
Je bezittingen spreiden is meestal slim. Zeker als je tien- of honderdduizenden euro’s hebt, is het risicovol om alles bij één bank te houden. Ook met minder geld is het slim om naast je spaarrekening een beleggersrekening te hebben. Je zorgt dan zelf voor het evenwicht.
4. Je kunt bijdragen aan een duurzame toekomst
Als je belegt in duurzame producten toch. Je vindt meer en meer duurzame of ESG-fondsen, zoals bij Fondsstad of Semmie. Mensen vinden dat belangrijk.
ESG staat voor Environmental, Social en Governmental. ESG-bedrijven respecteren bijvoorbeeld alle arbeidsvoorwaarden, ze doen niet aan kinderarbeid en ze zorgen voor een gevarieerd en degelijk bestuur.
Je geld gaat dus niet naar foute bedrijven of regimes. Daar zorgt de aanbieder voor. Je kunt ook gericht investeren in ontwikkelingsprojecten.
5. Je kunt altijd aan je geld
Beleggen werkt het best op lange termijn — 10, 20 jaar of langer. Ermee stoppen kan wel op elk moment. Je opgebouwde vermogen staat een paar dagen later in euro op je rekening.
Effecten verkopen duurt wat langer wanneer je bijvoorbeeld in vastgoed hebt belegd. Heb je een deel van een buitenlands winkelpand van 10 miljoen, dan verkoop je dat niet met één klik.
Je hebt wel beleggersrekeningen waarop je geld toch geblokkeerd staat, zoals lijfrentebeleggersrekeningen. Je belegt dan voor je pensioen en je profiteert van fiscaal voordeel.
6. Een beleggersrekening openen is geen grote stap meer
De stap van sparen naar beleggen is de laatste jaren kleiner en kleiner geworden. Door de lage spaarrentes, online beleggen en gebruiksvriendelijke(re) handelsplatformen gaan meer mensen beleggen.
(Door Jeroen Geuens, 22 oktober 2019)