De belangrijkste trends onder beleggers

Jeroen Geuens

09/02/2021

Door de coronacrisis en de onzekerheid onder beleggers ging de beurs vorig jaar alle kanten op. Kenners spreken dan van een volatiele markt. Buiten de gevolgen van de pandemie zien we een paar belangrijke trends opkomen bij beleggers.

Binckbank onderzocht deze trends. Financieel expert Ronald Veerman zag er zes.

1. Amerikaanse aandelen zijn populair

Beleggers kijken verder dan de Brusselse of de Amsterdamse beurs. Ze handelen de laatste jaren vooral Amerikaanse aandelen, in internationale fondsen en in ETF’s of trackers.

De top vijf van de populairste Amerikaanse aandelen zijn die van technologiebedrijven als Tesla, Apple, Amazon, Microsoft, Alphabet (Google) en Berkshire Hathaway. Op de Belgische markt gaat het om bedrijven als Ageas, AB Inbev, Fagron, Argenx en Euronav.

2. Online beleggen is de norm

Dankzij het internet kan iedereen beleggen: thuis, op je telefoon of computer.

En een beleggersrekening is makkelijk geopend, je plaatst je eigen orders en je ziet direct hoeveel een aandeel waard is op dat moment. De meeste brokers of makelaars hebben hun eigen app waarin je de waarde van je portefeuille kunt opvolgen.

3. Welkom, spaarders!

Door de extreem lage spaarrente — zo goed als nul of voor rijke spaarders zelfs negatief bij sommige banken — zoeken steeds meer mensen rendement op de beurs.

Particulieren openen een recordaantal beleggersrekeningen. Hierdoor is het dikwijls druk bij brokers. Het kan een week duren voor je kunt beginnen en als je vragen hebt moet je geduld hebben.

4. Welkom, dames en jongeren!

Het zijn nog altijd vooral mannen die beleggen, al is ondertussen een op de zeven particuliere beleggers bij Binck vrouwelijk. Een paar jaar geleden was dat nog een op de acht. Uit verschillende internationale onderzoeken blijkt trouwens dat vrouwen beter beleggen.

Ook valt het op dat er steeds meer jongeren op de beurs beleggen. Dat komt door de opkomst van techbedrijven en beleggingsapps.

5. Zelfbelegger kiest meer voor ETF’s dan voor gewone fondsen

ETF’s of indextrackers volgen een beursindex, ze hebben geen fondsbeheerder nodig. Zo zijn ze een relatief goedkope vorm van passief en gespreid beleggen.

6. Steeds meer aanbieders van automatisch beleggen

In 2020 was er nog veel keus uit online vermogensbeheerders die voor jou beleggen. Je beantwoordt een paar vragen, de beheerder stelt een beleggingsprofiel voor je op en geld dat je inlegt wordt automatisch belegd.

Automatisch betekent dat het goedkoper is dan traditioneel vermogensbeheer. De robot van dienst belegt dikwijls in bovengenoemde indexfondsen.

(Door Jeroen Geuens, 9 februari 2021. Bronnen: Binck, beleggingsrekeningen.nl)