Hoe stop je het best met beleggen?

Jeroen Geuens

03/11/2020

Als je op een goed moment kunt beginnen beleggen kun je misschien ook op een goed moment stoppen. Welk moment is het beste, hoe bepaal je dat en is dat belangrijk? Een overzicht voor de vooruitziende belegger.

Veel mensen beleggen om vermogen op te bouwen voor later of voor een ander doel. Een aanvullend pensioen, bijvoorbeeld, een appel voor de dorst of een startkapitaal voor (klein)kinderen.

Als je er je vakantie van wil betalen moet je je aandelen en obligaties verkopen. Hoe doe je dat het best?

Wachten op dividend?

Nog snel dividend ontvangen en dan je aandelen verkopen heeft geen zin: aandelen dalen even sterk in waarde als de hoogte van het dividend. Je kunt beter nog even wachten zodat de koers weer kan klimmen. Hoe meer tijd je hebt, hoe beter.

Wachten op een hausse?

In het beste geval begin je te beleggen tijdens een crisis en je stopt wanneer alles perfect loopt. Dan profiteer je van de hoogste koerswinst.

Toch past dit principe beter bij een daghandelaar dan bij een langetermijnbelegger. Op lange termijn horen koersstijgingen en -dalingen erbij. Ze wisselen elkaar af en als je je portefeuille goed spreidt heb je na twintig of dertig jaar zo goed als altijd een goed resultaat. Het beste advies is hier ook: wacht zo lang mogelijk.

Risico afbouwen

Hier begin je best zo vroeg mogelijk mee, lang voor je je geld wil gaan gebruiken. 10 jaar van tevoren, bijvoorbeeld. Dan vervang je hevig schommelende aandelen door stabielere producten, of je steekt een (groter) deel van je portefeuille in obligaties. Zo demp je waardeschommelingen. Het is slim om risico stap voor stap af te bouwen zodat je portefeuille op het einde een laag risicoprofiel heeft.

In deze strategie heeft het moment waarop je je aandelen voorkoopt dus niets te maken het nieuws of met hoe de beurs het die dag doet. Je kiest het moment zelf omdat je het geld wil gaan gebruiken. En wie zorgt voor een passend risico kan zich dat moment permitteren.

Stap voor stap

Een andere manier om je beleggingen af te bouwen is stapsgewijs. Die strategie zie je ook bij vermogensopbouw: je koopt bijvoorbeeld maandelijks participaties in een fonds. De ene keer profiteer je van lage aankoopkosten en dan krijg je veel voor je geld. De andere keer ligt de koers hoger en dan krijg je minder. Zo spreid je het risico op te veel betalen.

Tijdens het afbouwen kun je dezelfde strategie gebruiken. Je verkoopt dan iedere maand voor een vast bedrag participaties zodat je wat extra kunt uitgeven. Of je zet het op een spaarrekening zodat je het kunt gebruiken wanneer je het nodig hebt.

Doel bereikt

Als je belegt voor een bepaald doel heb je ook een bedrag in gedachten. Je zou al je beleggingen in één keer kunnen verkopen wanneer je dat bedrag hebt bereikt. Je hebt dan een bedrag waarmee je kunt doen wat je wilde.

De verleiding kan groot zijn om toch door te gaan met beleggen. Om te kijken of je resultaten nog beter kunnen worden. In dat geval is het slimmer een nieuw doel te bepalen.

Je kunt dat doel afhankelijk maken van een eventuele waardestijging of -daling van (een deel van) je portefuille. Je kunt ook een nieuw, hoger doel stellen en daar naartoe werken. Denk er dan wel aan dat de kans op succes groter wordt als je horizon ruim is.

Wat te doen voor je pensioen?

Beleg je voor een aanvullend pensioen, dan kun je ook blijven beleggen op je pensioendatum.

Als je zelf hebt belegd, zonder belastingvoordeel, dan kun je zelf kiezen voor risico afbouwen als je bijna aan je pensioendatum bent. Dat wordt ook wel lifecyclebeleggen genoemd. Veel aanbieders van pensioenbeleggen doen dat standaard.

Na je pensioendatum is de stap-voor-stap-methode een mogelijk. Vraag advies als je dat nodig hebt, zeker als je wil leven van het geld.

Als je met belastingvoordeel belegt bent je verplicht een lijfrente te kopen van het kapitaal. Je kunt dan kiezen voor een lijfrente op basis van sparen of beleggen. Als je kiest voor sparen weet je wat je krijgt; als je belegt zijn je pensioenuitkeringen onzeker. Laat je hierover adviseren.

Startkapitaal voor je (klein)kind

Heb je belegd voor je zoon of dochter en heeft hij of zij het bedrag pas binnen een paar jaar nodig? Dan kun je hem of haar ook adviseren door te beleggen. De beleggingshorizon van een 18-jarige is enorm en met de ervaring die je hebt opgedaan kun je een kind ondersteunen om door te gaan.

(Door Jeroen Geuens, 3 november 2020.)