Hoe verander je van beleggersrekening?

Jeroen Geuens

21/11/2018

Ben je ontevreden over de service of de dienstverlening bij je huidige bank of broker, behaal je niet het rendement dat je verwachtte of vind je dat je te veel betaalt?

Overstappen of veranderen van beleggersrekening lijkt opvallend op veranderen van zichtrekening: de meeste brokers hebben een overstapdienst.

Het loont overigens even rond te kijken voor je beslist: bij verschillende brokers krijg je als dank voor de overstap transferkosten cadeau.

Overstapdienst

Je beleggersrekening of effectenrekening verhuizen naar een andere aanbieder lijkt verrassend op veranderen van zichtrekening. Je hoeft zelf weinig te doen: de meeste brokers hebben een overstapdienst die de meeste zaken voor je regelt. Overstappen naar Evi kan bijvoorbeeld via de telefoon; een vast contactpersoon helpt je bij je overstap en leidt je door het proces.

Om over te stappen naar Binck druk je het aanvraagformulier af en je stuurt het ingevuld op. Binck contacteert je huidige bank of broker en regelt de overstap. Wanneer die geregeld is krijg je van je bank een borderel, een officieel bewijsstuk, met de transferkosten. Stuur een kopie naar Binck; die activeert je transactietegoed.

Hetzelfde verhaal bij Lynx: formulier invullen, opsturen, Lynx regelt de overstap.

Denk er wel aan dat het verhuizen van je portefeuille of je effectendossier lang kan duren. Als je het proces vooruit wil laten gaan kun je overwegen je posities bij je huidige broker te sluiten, het saldo over te boeken naar je nieuwe broker en daar je posities weer te openen.

Overstappen van beleggersrekening: de kosten

Dikwijls reden genoeg om niet over te stappen naar een andere broker. De kosten hangen af van de richting van de transfer:

Inkomende overboekingen kosten je doorgaans niets; nieuwe klanten zijn doorgaans meer dan welkom. Meer nog: bij bepaalde brokers krijg je cadeaus voor je overstap. Je krijgt gratis transactietegoed bijvoorbeeld, of de broker betaalt je transferkosten terug.

Uitgaande transfers zijn wat anders. De meeste banken en brokers rekenen algauw een paar tientallen euro’s per lijn. Als je ‘pech’ hebt en je portefeuille is voldoende gediversifieerd — neem voor het gemak tien of twintig lijnen — kost een uitgaande transfer je snel honderden euro’s.

Wil je dus overstappen of je beleggersrekening verhuizen, vergelijk dan eerst goed. Dat kan onder andere op deze website: hier vind je een overzicht van de beste Belgische beleggersrekeningen. Ook de beste aanbieders van beleggingsfondsen vind je hier snel terug. Lees de belangrijkste kenmerken van elke rekening, vergelijk de kosten en kies de rekening die het best aan jouw verwachtingen voldoet.

(Door Jeroen Geuens, 21 november 2018)