Saxobank neemt Binck over
Het Deense Saxobank neemt zijn concurrent BinckBank over. Dat maakte de Nederlandse internetbroker deze week bekend.
Saxo, hier bekend als voormalige wielersponsor, kondigde in een persbericht met Binck aan dat het 424 miljoen euro overheeft voor de overname — 6,35 euro voor ieder Binck-aandeel. Dat is een meerwaarde van 35% over de sluitingsprijs van 14 december 2018.
Binck aanvaardde het bod van zijn Deense concurrent eerder deze week. De Nederlandse internetbroker was jarenlang marktleider in online beleggen en kreeg steeds meer te maken met concurrentie. Volgens Binck en Saxo staan beide partijen dankzij de samenwerking sterker om uitdagingen in de sector beter aan te kunnen.
Saxo is overigens zo goed als drie keer zo groot als Binck qua personeel en nog groter qua activiteit. Volgens Binck-CEO Vincent Germyns voert Binck tussen de 8 en de 10 miljoen beurstransacties uit per jaar; Saxo tussen de 40 en de 45 miljoen.
Naam ‘Binck’ blijft
Binck telt sinds zijn oprichting 18 jaar geleden meer dan 630.000 beleggers in 5 Europese landen: België, Nederland, Italië, Frankrijk en Spanje. In België alleen zijn dat er ruim 70.000. Beide partijen kwamen overeen dat de naam ‘Binck’ nog minstens 3 jaar blijft bestaan in Nederland en België; in Italië wordt dat waarschijnlijk Saxo. Binck houdt zijn hoofdkantoor overigens in Amsterdam en Saxobank blijft in Kopenhagen.
Lagere transactiekosten
Een van de voordelen van deze overname, hoopt Binck, is dat de brokers samen een betere positie kunnen innemen tegenover concurrenten zoals het Nederlandse Degiro. Mogelijk dalen tarieven zoals transactiekosten door deze samenwerking, al is dat nog af te wachten.
Een ander voordeel is dat Binck een toegankelijker handelsplatform heeft dan de Denen. Die bieden twee varianten, SaxoTraderGo en SaxoTraderPro, voor de ‘gewone’ en de professionele belegger. Volgens Germyns van Binck evolueren beide brokers op termijn wel richting hetzelfde platform of gelijkaardige platforms.
De komende maanden is het zaak Bincks aandeelhouders te overtuigen en ook toezichthouder AFM — de Autoriteit Financiële Markten in Amsterdam — moet zijn goedkeuring geven. Naar alle waarschijnlijkheid komt die er wel en is de overname tegen september 2019 rond.
(door Jeroen Geuens, 21 december 2018. Bron: beleggenvergelijking.nl)