Wat betekenen de verschillende ordertypes en hoe gebruik je ze?
Wanneer je aandelen, fondsen of andere financiële producten wil (ver)kopen kan dat bijvoorbeeld met een market order of een limit order. In dit artikel bekijken we de belangrijkste ordertypes en hoe ze werken of hoe je ze kunt gebruiken.
Afhankelijk van hoe je (ver)koopt kun je bijvoorbeeld instellen hoeveel je maximaal wil uitgeven aan een aandeel of hoeveel je er bij een verkoop minstens voor wil krijgen. Je kunt ook aangeven bij welke prijs je wil afzien van de (ver)koop.
1. Market order
De meeste eenvoudige manier van handelen, of toch degene waarbij je het minst moet instellen, is de market order. Die kom je soms ook tegen als een bestensorder.
Een market order koopt of verkoopt aandelen tegen de beste prijs op het moment van de transactie. Je kunt geen prijs opgeven bij een market order, alleen hoeveel stukken je wil verhandelen.
Je wil bijvoorbeeld 100 aandelen van bedrijf X kopen en de koers op het moment van de transactie is 40 euro. Als er 100 aandelen voor die prijs beschikbaar zijn koop je direct voor 4.000 euro aandelen.
Je kunt een market order ook instellen wanneer de beurzen dicht zijn. Je order wordt dan de volgende dag uitgevoerd of wanneer de beurs weer open gaat.
Denk er wel aan dat de koers anders kan zijn dan bij het opgeven van je order. Als er goed nieuws is geweest over bedrijf X kan het zijn dat je aandelen ineens 50 euro per stuk kosten in plaats van 40. Je kunt je order nog wel annuleren voordat de beurs opent.
2. Limit order
Als je meer controle wil over de hoeveelheid aandelen en hun prijs is een limit order misschien wat. Je beslist van tevoren hoeveel aandelen je wil (ver)kopen tegen welke minimum- or maximumprijs.
Stel dat je weer aandelen van bedrijf X wil kopen en de koers is 40 euro, maar je wil er maximaal 37 euro voor geven. Dan kun je een limit order instellen voor 100 stuks tegen 37 euro.
Je order wordt pas uitgevoerd wanneer (of als) de koers daalt tot 37 euro of lager. Het voordeel van dit type order is dat je de prijs zelf niet meer in het oog moet houden.
Andersom is de limiet bij een verkoop wat je minstens per aandeel wil krijgen. Hou de limiet wel realistisch: als die ver van de koers ligt kan het erg lang duren eer je order wordt uitgevoerd.
3. Stoploss order
Een stoploss order is ideaal wanneer je snel wil inspelen op marktveranderingen. Zo kun je verlies beperken wanneer de koers onverwacht flink daalt.
Met een stoploss order zou je je 100 aandelen van 40 euro van bedrijf X bijvoorbeeld kunnen verkopen wanneer de koers onder de 35 euro daalt. In dat geval worden je aandelen automatisch via een market order aangeboden wanneer de koers 35 euro bereikt.
Hou er wel rekening mee dat die 35 euro de bovengrens is. Bij slecht nieuws over bedrijf X zou de koers 20 of 30 euro kunnen bedragen bij opening van de beurs en dan worden je aandelen ook verkocht.
4. Stoplimit order
Als je de ondergrens van een stoploss order ook wil bepalen is een stoplimit order ideaal. In dat geval bepaal je de minimum- en maximumprijs per aandeel.
In het voorbeeld van hierboven kun je dan bijvoorbeeld een limiet instellen op 30 euro. Als de koers 35 euro bereikt wordt je stoploss actief en er wordt een limit order van 30 euro geplaatst.
Je aandelen kunnen dan alleen verkocht worden voor een prijs tussen 30 en 35 euro.
(Door Jeroen Geuens, 31 januari 2023.)