Nu je weet wat voor belegger je bent en je hebt je eigen beleggers- of fondsenrekening kun je eindelijk je eigen portefeuille samenstellen. Alleen: in die zee van aandelen, fondsen, obligaties en andere producten, welke moet je kopen?
Als je een beleggersprofiel hebt gemaakt of hebt laten maken, dan weet je hoeveel risico je wil nemen en of je op korte of lange termijn wil beleggen. Je weet misschien ook in welke sector je wil beleggen, of in welk land, of in welk specifiek product.
Het kan bijvoorbeeld verleidelijk zijn om zomaar te kopen wat je kent. Om aandelen van Twitter en Facebook te kopen als je een hele dag op die platformen zit, of om Amazon-aandelen te kopen omdat je er veel bestelt. De twee zijn echter niet (altijd) gerelateerd; het kan je voordeel opleveren als je de geschiedenis van het aandeel en het nieuws over het bedrijf erbij haalt.
In het softwareplatform van je broker kun je doorgaans grafieken en analyses opvragen van de laatste dagen, weken, maanden of jaren. Je ziet direct hoeveel een aandeel nu kost en welke trend de prijs volgt. Combineer je die data met kwartaalresultaten of nieuwsberichten van het bedrijf, dan kan die kennis een basis zijn voor een aankoop.
Beleg je op lange(re) termijn, dan is die analyse zeker belangrijk. De winst ligt bij langetermijnbeleggen doorgaans lager dan bij beleggen op korte termijn; het risico is ook een stuk kleiner. Sommigen vinden het bij deze manier van beleggen echter belangrijker dat ze zich kunnen vinden in de waarden van het bedrijf, of waar het naartoe gaat.
In plaats van je geld in één bedrijf te investeren, kun je er ook voor kiezen in fondsen te beleggen. Die spreiden hun kapitaal automatisch over een reeks bedrijven in een bepaalde geografische of industriële sector.
Je hebt bijvoorbeeld fondsen die wereldwijd investeren, of specifiek in Europa of Azië. Daarnaast heb je aandelenfondsen en obligatiefondsen of je kunt in de technologiesector beleggen, in duurzame fondsen of in projecten uit ontwikkelingslanden. En dat kan goedkoop: bij Semmie of Lendahand, de twee aangehaalde voorbeelden van hierboven, beleg je al vanaf 50 euro.
Wil je meer informatie over een fonds, dan kun je het ‘KIID’ lezen, het Key Investor Information Document. Daarin staan onder andere de doelen van het fonds, wat het wil bereiken, waar het in belegt, het risicoprofiel, de prestaties van de afgelopen jaren en de kosten.
Als je daar geen zin in hebt, dan kun je bij verschillende brokers of makelaars ook laten beleggen. Bij Medirect bijvoorbeeld kun je kiezen uit modelportefeuilles. Medirect werkt samen met Morningstar, een financieel onderzoeksbureau, en op basis van hun resultaten past Medirect zijn aanbod aan.
Onthoud tot slot dat de meeste brokers execution only zijn. Ze beslissen niet welke stukken jij koopt, ze voeren alleen uit. Jij beslist wat je koopt en je bent er zelf verantwoordelijk voor.