Hoe open je een beleggersrekening met meerdere personen?

Jeroen Geuens

08/06/2021

Je spaart of belegt samen sneller dan alleen. En als je een gezamenlijk doel hebt zoals een reis kan het leuk zijn om daar samen met je partner of met een vriendengroep naartoe te leven. Kun je samen beleggen en bestaan er rekeningen op naam van meerdere personen?

Gezamenlijke betaal- en spaarrekeningen zijn al ingeburgerd. Vooral koppels gebruiken die rekeningen om hn geldzaken te beheren. De meeste banken hebben zulke rekeningen en een spaarrekening zet je ook makkelijk op twee namen.

Gezamenlijke beleggersrekening

Samen beleggen gaat verder. Toch kun je bij de meeste banken of makelaars een rekening op twee namen openen. Je bouwt dan samen aan een vermogen voor later of voor een grote uitgave in de toekomst.

Op zo’n beleggersrekening kun je allebei geld storten. Iedere rekeninghouder kan ook alle instrumenten (ver)kopen op alle beurzen waar de rekening toegang to heeft. Je bent samen eigenaar van het geld op de rekening en van het belegde vermogen.

Beleggen met je partner

Het is wel belangrijk dat je met z’n tweeën hetzelfde denkt over beleggen. Als de ene graag gokt met aandelen terwijl de ander het liever veilig speelt met obligaties is samen beleggen lastig.

Als je uit elkaar gaat moet je het geld en de beleggingen delen. Het spreekt voor zich dat je ervan uitgaat dat je samen blijft als je ren gezamenlijke rekening opent. Toch is het goed om bij die mogelijkheid stil te staan voor ze gedoe geeft.

De waarde van beleggingen door twee delen kan lastiger zijn dan je denkt. Wat doe je als de een meer heeft ingelegd dan de ander? En hoe hou je rekening met waardeschommelingen? Het scheelt veel als je op voorhand afspraken maakt in je huwelijksvoorwaarden of in een samenlevingscontract.

Bij een scheiding un je de rekening opheffen of op één naam laten zetten. Soms kun je de portefeuille splitsen zodat ieder zijn deel kan houden. Je hebt hiervoor wel de medewerking van de bank nodig.

Beleggen met vrienden

Beleggen met vrienden kan een goed idee zijn als je bijvoorbeeld binnen tien jaar een grote reis wil maken. Geld op een spaarrekening levert weinig op. Beleggen lijkt dan een aantrekkelijk alternatief.

Met vrienden beleggen op één rekening is alleen veel lastiger. Vroeger kon je nog als informele vereniging een gezamenlijke beleggersrekening openen. Daarna zijn de regels verstrengd. De herkomst van het geld moet bijvoorbeeld gecontroleerd kunnen worden. Banken die vroeger zulke rekeningen aanboden zijn ermee gestopt.

Je kunt wel nog een rekening openen voor een beleggingsclub. Zo’n club met aan speciale eisen voldoen. Sommige banken en makelaars staan open voor belggingsclubs als die zichzelf inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Alleen is dat waarschijnlijk niet de bedoeling als je maar gewoon wil beleggen voor een leuke reis.

Zijn er alternatieven?

Als je samen beleggen te veel moeite vindt kun je beter apart beleggen. Dan heb je ook geen onzin over geld verdelen als er iemand uitstapt of als je relatie zou stoppen.

Je kunt er wel nog altijd een gezamenlijke activiteit van maken door te gaan beleggen bij dezelfde bank of makelaar en dat je dan allemaal hetzelfde product kiest met dezelfde maandelijkse inleg. Er zijn aanbieders die je een bonus geven als je vrienden aanbrengt. Als je met een grote groep bent kan dat veel voordeel opleveren.

Kies voor een manier van beleggen die bij jullie past. Fondsbeleggen of laten beleggen bijvoorbeeld. Binnen die categorieën vind je aanbieders die je aanspreken. Omdat ze duurzame producten aanbieden of omdat je er ook met kleine bedragen of wisselgeld kunt beginnen bijvoorbeeld.

(Door Jeroen Geuens, 8 juni 2021.)