Hoeveel geld hou je als belegger best achter de hand?

Jeroen Geuens

16/02/2021

Beleggen doe je alleen met geld dat je kunt missen, dat weet iedereen. Het vervelende is dat de toekomst onzeker is.

Iedereen, belegger of spaarder, heeft een buffer nodig. Een buffer is een noodpot: geld op je zicht- of spaarrekening waar je in geval van nood aan kunt. Je kunt het nodig hebben voor een lekkend dak, een nieuwe wasmachine, autoreparaties of renovaties.

Op de website van het CeBud, het Belgische Centrum voor Budgetadvies en -onderzoek, kun je alleen uitrekenen hoeveel je gezin nodig heeft om menswaardig rond te komen, inclusief belastingen, verzekeringen, verbruikskosten en huur of hypotheek.

Een gezin van twee volwassenen en twee schoolgaande kinderen heeft volgens het CeBud al snel een kleine 5.000 euro per maand nodig:

  • 3.036,89 euro voor vaste uitgaven zoals huur of hypotheek, verbruik, verzekeringen, belastingen, tv of internet
  • 1.716,53 euro leefgeld voor bijvoorbeeld eten, kleren, zakgeld, poetsmateriaal, ontspanning, onderwijs en openbaar vervoer
  • 111,93 euro spaargeld om consumptiegoederen zoals meubels of een diepvries te vervangen

En dan kom je in dit voorbeeld uit op 4.865,35 euro. Die 112 euro spaargeld, kun je daar dan mee beleggen?

Sparen

Heb je geen buffer, dan is het slimmer daarvoor te sparen in plaats van dat je direct naar de beurs gaat. Spaar bijvoorbeeld 10 of 20 procent van je inkomen totdat je een mooie pot bij elkaar hebt.

Jouw toekomstdromen

Als je grote plannen hebt voor de (nabije) toekomst, zoals een huis kopen of een wereldreis maken, dan is het slim om daar nu al geld voor opzij te zetten.

Sparen kan een goede manier zijn om ervoor te zorgen dat je dat geld straks ook echt hebt.

Als je verder in de toekomst plant, bijvoorbeeld binnen tien jaar of langer, dan kun je aan beleggen denken. Ook dan moet je zorgen dat je je buffer op orde hebt.

De belangrijkste risico’s

Zijn er nog situaties waarvoor je geld nodig zou kunnen hebben in de toekomst? Of zijn al je risico’s afgedekt met verzekeringen? Dit zijn er een paar die je in het oog kunt houden:

  • Wat gebeurt er als jij of je partner arbeidsongeschikt of werkloos wordt? Kun je leven op één inkomen? Kun je minder inkomsten opvangen door meer te gaan werken? Kun je je lening nog afbetalen?
  • Wat als jij of je partner overlijdt? Kan de ander alles dan nog betalen? Wordt er een schuldsaldoverzekering uitgekeerd om (een deel van) de lening af te betalen?
  • Als je binnenkort met pensioen gaat is het goed om te kijken hoe hoog je inkomen dan wordt. Als je een aanvulling van je spaargeld wilt kun je nu beter beginnen sparen dan beleggen.

Hulp van een financieel planner

Geen idee hoeveel je nodig hebt? Dan kun je ook een financieel planner aanspreken. Die rekent precies voor je uit wat de risico’s zijn, hoe je die afdekt en hoeveel je overhoudt om mee te beleggen.

(Door Jeroen Geuens, 16 februari 2021.)