Wat betekent ‘execution only’-beleggen?

Jeroen Geuens

18/02/2020

Met genoeg kennis kun je zonder advies aandelen en fondsen kopen en verkopen. Dat heet execution only en het is de goedkoopste manier van beleggen.

Denk er wel aan dat het alleen je eigen schuld is als je zonder advies belegt en er gaat wat mis. Voor wie is execution only?

Drie manieren om te beleggen

Beginnende beleggers kunnen kiezen uit vermogensbeheer, beleggen met advies en execution only.

  • Je kunt een vermogensbeheerder je vermogen laten beheren en je spreekt samen af welk doel je wilt halen en hoeveel risico je wil of kunt nemen. Dit is de duurste vorm van beleggen.
  • Een andere keuze is zelf beleggen met advies van een expert. Je kijkt zelf of je dat advies opvolgt. De broker of belegggingsinstelling rekent de kosten van het advies aan je door; die zijn gemiddeld wel lager dan bij een vermogensbeheerder.
  • Bij execution only beslis je zelf wat je (ver)koopt. Je krijgt geen advies; je kunt wel algemene informatie, koersgrafieken en cursusmateriaal lezen. Dit is de goedkoopste vorm van beleggen.

Voor wie is execution only?

Voor je zelf kunt beleggen krijg je van je broker of makelaar een (online) lijst met vragen over je kennis over en ervaring met beleggen. De beleggingsinstelling is verplicht je die vragenlijst te geven. Ze bekijkt je antwoorden en je ziet direct of execution only bij je past.

Als je slaagt gaat de instelling ervan uit dat je genoeg kennis en ervaring hebt om zelfstandig te beleggen. Je bent dan zelf verantwoordelijk voor je beslissingen en hun resultaten.

Als je te weinig weet zal je broker je een andere manier van beleggen of sparen aanraden. Dat advies hoef je niet op te volgen: als ze je een rekening laten openen waarmee je zelf kunt handelen kun je dat gewoon doen.

Denk eraan dat je dan eender wat kunt kopen, ook instrumenten die niet bij je passen omdat ze bijvoorbeeld te risicovol zijn. Als je daardoor geld kwijtraakt krijg je geen vergoeding. Je bent zelf verantwoordelijk.

Execution only is dus voor mensen die weten welke risico’s ze lopen met de beleggingsinstrumenten die ze (ver)kopen. Daar heb je kennis voor nodig en tijd om beursontwikkelingen te volgen.

Advies helpt niet tegen koersdaling

Als je absoluut geen geld wil verliezen kun je beter niet beleggen. Vermogensbeheer of beleggen met advies zijn dan ook slechte keuzes.

Een beleggingsadviseur of een vermogensbeheerder is nooit verantwoordelijk voor de waardedaling van een portefeuille. Hij hoeft je iet eens te vertellen dat je aandelen in waarde dalen.

Je kunt alleen een schadevergoeding eisen als hij zijn werk slecht deed. Als hij je risicovolle aandelen adviseerde terwijl die niet bij je paste, bijvoorbeeld.

Je doet dus best zelf beleggingskennis op, ook wanneer je met vermogensbeheer of advies belegt. Dan weet je welk risico je loopt.

Execution only en beleggen in fondsen

Als je te weinig kennis en tijd hebt om zelf te beleggen, dan kun je zonder advies deelnemen aan beleggingsfondsen. Dan beleg je in een keer goed gespreid in verschillende aandelen of obligaties.

Zelfs dan heb je nog kennis en tijd nodig om fondsen te kiezen die bij je doel passen. Dat is wel makkelijker en risicolozer dan beleggen in aparte aandelen.

(Door Jeroen Geuens, 18 februari 2020)