Wat is een handelsplatform?
Online beleggen doe je via een handelsplatform. Dat is een website of app waarmee je aandelen en andere producten kunt (ver)kopen op de beurs.
Een soort webwinkel voor beleggers dus. Je vindt er dikwijls informatie die je helpt een goede keuze te maken. Wat zijn de kenmerken van beleggingsplatforms en waarin verschillen ze?
Grote verschillen
Als je een beleggersrekening opent bij een broker krijg je toegang tot zijn platform. Iedere broker heeft zo’n platform. Meestal kom je op een beveiligde website of je kunt handelen via een app. En er zijn grote verschillen tussen de verschillende platforms.
Bestellingen plaatsen
Het belangrijkste dat je doet op een handelsplatform is handelen. Aandelen kopen en verkopen op de Brusselse of Amsterdamse beurs bijvoorbeeld. Je kunt ook andere instrumenten kopen zoals obligaties of indextrackers. Meer gevorderde beleggers kunnen investeren in opties of futures. Je kunt handelen op verschillende internationale beurzen. Een handelsplatform kan daarom uitgebreid zijn.
Een kooporder plaatsen op een handelsplatform is ingewikkelder dan iets kopen in een webwinkel. Je geeft aan hoeveel aandelen je wil en op welke manier je ze wil kopen. Dat kan bijvoorbeeld met een bestens- of een limietorder. Er zijn ook meer keuzes. Je krijgt een samenvatting van je bestelling voor je je koop definitief maakt. Dan kun je controleren tegen welke prijs je koopt en wat de kosten zijn.
Informatie verzamelen
Je hebt informatie nodig om te weten wat je wil kopen. De bied- en laatkoers bijvoorbeeld. Dan weet je tegen welke prijs je het instrument nu kunt kopen. Het is belangrijk dat je altijd de nieuwste koersinformatie hebt. Iets om op te letten bij de keuze van het platform. Soms betaal je voor realtime koersinformatie.
Andere belangrijke gegevens zijn bijvoorbeeld handelsvolumes en koersinformatie uit het verleden. Je vindt gewoonlijk nog veel meer informatie. Je kunt er dividenden of het voortschrijdend gemiddelde over verschillende periodes bekijken en je kunt grafieken maken in verschillende variaties.
Door al die data wordt zo’n handelsplatform snel ingewikkeld. Als je net begint te beleggen en je aanbieder heeft verschillende platforms heb je gewoonlijk genoeg aan het simpelste. Dat geeft meestal al meer informatie dan je nodig hebt.
Portefeuilleoverzicht
Je handelsplatform is tegelijk je portefeuille. Je ziet welke instrumenten je hebt en wat hun waarde is. Ook hun rendement kun je aflezen. Soms kun je het scherm met die informatie zelf indelen.
Dit bieden handelsplatforms ook
Fundamentele analyse
Met fundamentele analyse probeer je de koersontwikkeling te voorspellen op basis van de resultaten van een bedrijf. Een platform dat analysemogelijkheden aanbiedt heeft informatie over onder andere jaarcijfers en groei of over de financiële situatie en rentabiliteit. Je kunt die data op verschillende manieren grafisch weergeven.
Technische analyse
Hiermee probeer je de koersontwikkeling te voorspellen op basis van het verloop in het verleden. Belangrijke termen hierbij zijn steun (een signaal om een aandeel te kopen) en weerstand (een signaal om het te verkopen). Soms kun je op basis van de technische analyse een trendverwachting op korte of lange termijn opstellen.
Favorieten
Zet interessante aandelen in een lijst zodat je ze kunt volgen voor de toekomst.
Advies van analisten
Als je je mening wil vergelijken met die van (andere) deskundigen vind je op veel platforms professioneel en onafhankelijk beleggingsadvies. Je belegt wel altijd op eigen risico.
Fondsenkeuzehulp
Als je bij een broker in fondsen of ETF’s kunt beleggen maakt een hulp- of keuzeprogramma de beslissing makkelijker. Door wat filters in te stellen vind je snel de fondsen die bij je passen.
Schaduwportefeuille
Met een schaduwportefeuille kun je kijken wat er gebeurt als je bepaalde aandelen zou kopen zonder ze te kopen. Zo kun je zien wat je rendement was geweest als je andere keuzes had gemaakt.
Realtime-beursnieuws
Als je snel wil kunnen reageren op financieel nieuws heb je de laatste beursinformatie nodig. Het verschilt per platform van welke beurzen en uit welke werelddelen je nieuws kunt lezen.
Online bijscholen
Als je weinig ervaring hebt is het fijn als het platform goede uitleg geeft. De kwaliteit en begrijpelijkheid van de lessen verschilt van platform. De klantendienst van je broker kan ook helpen als je vastzit.
Demorekening
Bij sommige brokers kun je het platform uitproberen met een demoprofiel. Zo weet je of het wat voor jou is.
(Door Jeroen Geuens, 24 augustus 2021.)