Wie of wat is Flatex?

Jeroen Geuens

22/11/2019

De Nederlands(talig)e markt voor online beleggen heeft er een nieuwe naam bij: Flatex, dat je uitspreekt als ‘flet-ex’. Wie is deze broker die je gratis laat handelen?

Kopen en verkopen via Flatex’ beleggingsplatform is gratis. Alles dat je via onlinebroker Flatex investeert kan dus goed zijn voor je beleggingen: je maakt meer kans op rendement.

Flatex breidt uit naar Nederland

De Duitse broker is sinds juni in Nederland actief. ‘Jetzt geht’s los!’ las je toen op Flatex’ Nederlandse website. Je kunt bij de broker terecht voor gratis handel in meer dan tienduizend beleggingsinstrumenten.

Belgen kunnen online overigens gewoon een rekening openen, ook al werkt het bedrijf officieel alleen in Nederland.

Het bedrijf heeft hoge verwachtingen: een kwart van de Duitse en de helft van de Oostenrijkse beleggers gebruiken het platform al, volgens cijfers van Flatex zelf.

Particuliere beleggers dan, want dat is de groep waarop Flatex zich richt. In totaal bewaart de broker 11 miljard euro aan effecten voor klanten. Het registreerde 12,5 miljoen transacties per jaar.

Al jaren actief

Flatex begon in 1988 als IT-bedrijf. Het specialiseerde zich in oplossingen voor de financiële sector. Sinds begin 2000 bouwt het aan een eigen onlinebank en sinds 2006 is het bedrijf actief als broker. Flatex is een onderdeel va Fintech Group, een beursgenoteerd bedrijf in Frankfurt am Main.

Gratis handelen? Hoe kan dat?

Hoe kan het dat een groter speler als Flatex geen transactiekosten rekent? Op zijn website en in interviews legt het bedrijf uit dat inkomsten voornamelijk uit twee bronnen komen.

Een eerste inkomstenbron is de vergoeding die aanbieders van financiële producten betalen. Die ontvangt Flatex voor producten die op het handelsplatform worden aangeboden. Je zou de vergoeding als provisie of commissie kunnen zien, een betaling die in Nederland verboden is.

Een bedrijf dat provisie krijgt zou de voorkeur kunnen geven aan producten die ongunstig zijn voor consumenten.

Flatex kan dat wel omdat het een Duits bedrijf is. In Duitsland mogen provisies wel wanneer ze in het voordeel van de consument zijn.

Als belegger profiteer je hier bij Flatex van: je kunt gratis beleggen. Bij zelf beleggen (execution only) is er geen beheer of advies waarbij dure huisfondsen bevoordeeld kunnen worden.

Je kiest bij Flatex helemaal zelf waarin je belegt. Het blijft wel belangrijk kritisch te zijn voor de instrumenten; als je niet zeker bent kun je beter voor beheerd beleggen of voor een beleggingsadviseur kiezen.

Tradegate Exchange

Een tweede inkomstenbron is het Duitse Tradegate Exchange. Dat handelt voor Flatex de orders af. Het platform betaalt Flatex voor iedere order.

Tradegate Exchange bepaalt het verschil tussen de bied- en de laatprijs — de spread. Het platform verdient zijn geld met die marge.

Duits en toch Nederlands

Voor de Nederlandstalige markt heeft het Duitse bedrijf alles vertaald. Op de website lees je in het Nederlands over hun aanbod, compleet met (vertaalde) algemene voorwaarden en veelgestelde vragen.

Ook het online handelsplatform Webfiliaal is Nederlandstalig. Je kunt het gebruiken op je computer en op je smartphone of tablet.

Er is zelfs een Nederlandstalige klantendienst in Düsseldorf. Die kun je op werkdagen bereiken tussen 8 en 20 uur. En het bedrijf heeft een Nederlandse directeur: Jeroen Sonsma. Die had eerder de leiding bij Binck.

Duits toezicht

Wel Duits is de vergunning waarmee Flatex werkt. Die is van de Duitse financiële toezichthouder BaFin. Die toezichthouder hanteert andere regels dan de Nederlandse, zoals die van de provisiebetalingen hierboven.

Er zijn ook overeenkomsten: Flatex moet, net als Nederlandse of Belgische beleggingsinstellingen, de effecten van beleggers veilig bewaren.

Er geldt ook een depositogarantie, net als bij spaarrekeningen, tot 100.000 euro per klant.

(Door Jeroen Geuens, 22 november 2019)

Lees hier hoe je zelf kunt beleggen bij Flatex (review).